Kibbeh cu sos de iaurt si usturoi

Ingrediente Kibbeh cu sos de iaurt si usturoi

Umplutura
  • 300 gr carne tocata miel sau vitel sau amestec
  • 1 ceapa de apa taiata fin sau data prin razatoarea mare
  • 100 gr muguri de pin(usor prajiti)
  • 3/4 linguri sare
  • 1/2 lingurita ienibahar
  • 1/2 lingurita piper macinat
  • 1/4 lingurita scortisoara macinata
  • pentru prajit ulei vegetal
  • 1 legatura patrunjel tocat (pentru garnitura)
Crusta
  • 300 gr bulgur
  • 700 gr carne tocata miel, vitel sau amestec
  • 2 cepe taiate mare
  • 3 lingurite chimion
  • 2 1/4 lingurite sare
  • 1 1/2 lingurite piper negru, macinat
Sos
  • 200 gr iaurt natural
  • 1 lingurita ulei de masline extravirgin
  • 2 catei de usturoi striviti
  • 4-5 frunze de menta, tocate marunt
  • 1/4 lingurita sare

Mod de preparare Kibbeh cu sos de iaurt si usturoi

Crusta

  1. Se pune bulgurul la inmuiat, in apa, 20 de minute, apoi se strecoara si se stoarce pentru a elimina excesul de apa.

  2. Se amesteca intr-un castron carnea tocata, ceapa taiata mare, chimionul, sarea si piperul pana se obtine o pasta.

  3. Se adauga bulgurul strecurat si se omogenizeaza compozitia.

  4. Se imparte compozitia rezultata in gramajoare separate si se amesteca din nou, fiecare gramajoara in parte (eventual cu mixerul), pana cand se transforma intr-o pasta fina si usor de modelat ca aluatul. Daca este nevoie se poate adauga putina apa rece.

Umplutura

  1. Se prajesc usor mugurii de pin, dupa care se scot intr-un castron.

  2. Intr-o tigaie de teflon se prajeste putin carnea tocata, amestecand continuu la foc mediu spre iute (cca 4 minute).

  3. Se adauga ceapa, sarea, ienibaharul, piperul si scortisoara amestecand usor inca 4 minute.

  4. Se indeparteaza tigaia de pe foc si se adauga mugurii de pin. Compozitia se lasa la racit.

  5. Dupa ce compozitia s-a racit se formeaza cu mana uda chiftele de marimea unui ou.

  6. Se preseaza cu degetul in centrul fiecarei chiftele si se umple cu 1 lingurita din umplutura preparata.

  7. Se reface forma de ou a chiftelei.

  8. Se incinge uleiul si se pun la prajit chiftelele umplute pana cand devin maro-aurii la exterior si sunt bine patrunse.

  9. Se scot chiftelele pe servetele pentru a indeparta surplusul de ulei.

Sosul de iaurt cu usturoi

  1. Se amesteca intr-un castron iaurtul pana capata o textura fina si cremoasa.

  2. Se adauga uleiul, usturoiul strivit, frunzele de menta taiate fin si sarea si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia.

Mai multe retete cu bulgur si caliatatile lui nutritive aici.