Crusta
-
Se pune bulgurul la inmuiat, in apa, 20 de minute, apoi se strecoara si se stoarce pentru a elimina excesul de apa.
-
Se amesteca intr-un castron carnea tocata, ceapa taiata mare, chimionul, sarea si piperul pana se obtine o pasta.
-
Se adauga bulgurul strecurat si se omogenizeaza compozitia.
-
Se imparte compozitia rezultata in gramajoare separate si se amesteca din nou, fiecare gramajoara in parte (eventual cu mixerul), pana cand se transforma intr-o pasta fina si usor de modelat ca aluatul. Daca este nevoie se poate adauga putina apa rece.
Umplutura
-
Se prajesc usor mugurii de pin, dupa care se scot intr-un castron.
-
Intr-o tigaie de teflon se prajeste putin carnea tocata, amestecand continuu la foc mediu spre iute (cca 4 minute).
-
Se adauga ceapa, sarea, ienibaharul, piperul si scortisoara amestecand usor inca 4 minute.
-
Se indeparteaza tigaia de pe foc si se adauga mugurii de pin. Compozitia se lasa la racit.
-
Dupa ce compozitia s-a racit se formeaza cu mana uda chiftele de marimea unui ou.
-
Se preseaza cu degetul in centrul fiecarei chiftele si se umple cu 1 lingurita din umplutura preparata.
-
Se reface forma de ou a chiftelei.
-
Se incinge uleiul si se pun la prajit chiftelele umplute pana cand devin maro-aurii la exterior si sunt bine patrunse.
-
Se scot chiftelele pe servetele pentru a indeparta surplusul de ulei.
Sosul de iaurt cu usturoi
-
Se amesteca intr-un castron iaurtul pana capata o textura fina si cremoasa.
-
Se adauga uleiul, usturoiul strivit, frunzele de menta taiate fin si sarea si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia.
Mai multe retete cu bulgur si caliatatile lui nutritive aici.