Sosul
-
Se soteaza usturoiul in ulei, timp de 2 minute.
-
Se adauga ardeiul iute si se soteaza 1 minut, amestecand continuu cu o lingura de lemn.
-
Se adauga piureul de rosii, sare si piper si se lasa sa fiarba la foc mic, timp de 30 minute.
-
Se presara 1 lingura de frunze de busuioc taiate marunt si se amesteca bine.
Pentru economie de timp sosul poate fi preparat in timp ce se scurg vinetele.
Boorekakia
-
Se curata vinetele de coaja in fasii subtiri, astfel incat sa ramana o fasie fara coaja si una cu coaja, alternativ.
-
Se taie vinetele pe lungime, in felii de, aproximativ, ½ cm grosime.
-
Se pun in apa cu sare timp de 1 ora. In acest timp, se prepara sosul (vezi mai jos). Dupa o ora, se scot vinetele si se scurg bine. Se pot usca folosind un prosop de hartie.
-
Se prajesc feliile de vanata in ulei de floarea soarelui, apoi se scot si le lasa la scurs pe prosoape de hartie.
-
Se amesteca branza anthotiro sau ricotta, rosiile uscate taiate marunt, ½ din cantitatea de branza rasa, 1 lingura de busuioc si 2 linguri de ulei de masline, in care au fost conservate rosiile uscate.
-
Se amesteca toate ingredientele bine, cu mana, ca pe un aluat.
-
Se ia o lingurita din amestec, se pune la capatul ingust al feliei de vanata si se ruleaza.
-
Se incalzeste bine cuptorul.
-
Se pune intr-o cratita ¾ din sosul preparat anterior si se adauga rulourile de vanata cu branza, unul langa altul, apoi se toarna restul de sos peste rulouri.
-
Se presara restul de branza rasa peste rulouri si se da la cuptor pentru 30 minute.