Blatul de tarta din grau Spelta
Nota: Secretul obtinerii unui blat de tarta perfect mai ales atunci cand se foloseste o faina atat de proteica asa cum este faina din grau Spelta este ca toate ingredientele si toate ustensilele folosite sa fie cat mai reci posibil. Este indicat chiar ca faina din grau spelta sa fie tinuta in frigider si sa fie scoasa doar inainte de utilizare.
-
Se pune in frigider pentru cel putin 20 de minute castronul in care se va face aluatul si blenderul, daca va fi folosit.
-
In vasul scos din frigider se amesteca usor cu telul faina din grau spelta si sarea.
-
Se mixeaza untul rece in faina apoi se adauga cate o lingura de apa rece pana cand aluatul se omogenizeaza.
-
Se transforma aluatul intr-o bila si se lasa sa se odihneasca in frigider pentru cel putin 30 min.
Tarta
-
Se incinge bine cuptorul.
-
Se pune aluatul in forma unsa bine lasand marginile aluatului sa depaseasca forma; se asaza deasupra o folie de aluminiu si greutati pentru placinta sau in lipsa lor boabe de fasole sau orez pentru ca foaia sa nu-si piarda forma.
-
Se coace timp de 15 minute apoi se iau greutatile si folia de aluminiu , se reduce focul la jumatate si se lasa sa se coaca inca 5-6 minute.
-
Se topeste untul cu uleiul. Se soteaza ceapa si mugurii de papadie (sau varfurile de sparanghel) la foc mediu cam 5 minute pana se inmoaie ceapa.
-
Se amesteca ouale, laptele, ceapa sotata impreuna cu mugurii de papadie (sau varfurile de sparanghel), sarea, piperul, mararul si somonul afumat.
-
Se adauga apoi branza, faina si ouale batute.
-
Se toarna amestecul in blatul de tarta si se lasa sa se coaca in cuptor 40 min (se considera ca tarta este coapta atunci cand o scobitoare introdusa in mijlocul acesteia este scoasa fara urme de compozitie pe ea).