Supa de morcovi si linte

Ingrediente Supa de morcovi si linte

Compozitie
  • 10 gr unt
  • 10 ml ulei
  • 1 ceapa mica, tocata
  • 1 catel de usturoi, curatat si zdrobit
  • 5 gr ghimbir
  • 400 gr morcovi, curatati si dati pe razatoare
  • 5 gr chimion macinat
  • 750 ml zeama de legume
  • 250 gr linte rosie
  • pentru servire paine prajita
  • 15 gr Garam Masala
Garam Masala
  • 1 lingura cuisoare
  • 1 lingura seminte chimion
  • 1 lingura coriandru boabe
  • 4 foi dafin
  • 6 pastai cardamon
  • 12 boabe piper negru
  • 1-2 nuci de nucsoara
  • 1 baton scortisoara ( 4-5 cm)

Mod de preparare Supa de morcovi si linte

  1. Untul si uleiul se incalzesc intr-o cratita. Se caleste ceapa in amestecul de unt si ulei, pana se inmoaie.

  2. Se adauga usturoiul si ghimbirul si se calesc 1 minut.

  3. Se adauga morcovul. Se caleste 3 minute.

  4. Se pun chimionul si garam masala, se amesteca si se calesc 2 minute, pana se intrepatrund toate aromele.

  5. Se toarna zeama de legume si lintea si se aduce la fierbere. Se fierbe pentru 2 minute, apoi se reduce focul, se acopera si se mai fierbe pentru 35 de minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se lipeasca.

  6. De indata ce lintea este fiarta, se opreste focul si se paseaza intreaga compozitie, folosind un blender sau un robot de bucatarie.

  7. Se asezoneaza dupa gust si se serveste cu paine prajita.

    Garam masala

  1. Razuiti nucsoara.

  2. Zdrobiti cu dosul unui cutit pastaile de cardamom si ruloul de scortisoara.

  3. Rumeniti într-o tigaie teflonata, fara grasime, timp de 1-2 minute, boabele de piper, cardamomul, chimionul, cuisoarele, coriandrul, dafinul si scortisoara.

  4. Luati tigaia de pe foc si adaugati nucsoara în tigaia fierbinte.

  5. Amestecati si mai lasati 1 minut ingredientele în tigaia calda, luata de pe foc.

  6. Macinati într-un mixer electric sau mojar toate condimentele.

  7. Amestecul de garam masala rezista cam trei luni. Se poate depozita în bune conditii, in frigider.

  8. Variantele mai picante contin si fulgi de ardei iute si/sau boabe de mustar, iar cele mai aromate contin ghimbir si/sau iasomie.

  9. Garam masala se foloseste la aromarea curry-urilor, mancarurilor pe baza de carne, legume, orez, linte, etc.