Salata de boeuf

Ingrediente Salata de boeuf

Compozitie
  • 400 gr rasol de vita sau piept de pui
  • 1 ceapa
  • 4 cartofi
  • 3 morcovi
  • 2 radacini patrunjel
  • 1 sfert de radacina telina
  • 400 gr mazare fiarta
  • 4-6 castraveti murati
  • 4-6 gogosari in otet
  • 400 ml maioneza
  • 1 lingura mustar
  • 1 lingura marar tocat (optional)
  • dupa gust sare, piper

Mod de preparare Salata de boeuf

Salata de boeuf – un deliciu neaos, romanesc, cu denumire frantuzita si origini rusesti.
Cine a denumit-o astfel, istoria nu consemneaza.
Dar tare imi vine a crede ca vreo Cucoana Chirita a fost “nanasa” acestei salate dupa ce a aflat ca “asa ii spune pi frantozeste” carnii de vita.
Ei bine, da, varianta originala era cu rasol de vita si in multe case de romani se prepara la fel, si astazi. Exista variante cu telina, variante fara telina, cu mazare sau fara mazare, cu fasole verde sau nu, cu carne de pui, curcan sau iepure si enumerarea poate continua la nesfarsit.
Oricum ar fi preparata, nu se poate inchipui masa de Craciun fara ea asa cum nu se poate inchipui Paste fara oua rosii.
De aceea va oferim cu drag o varianta a uneia dintre cele mai iubite retete romanesti: Salata de boeuf:

  1. Carnea se fierbe la foc potrivit, acoperita cu un capac. Se spumeaza cand da in clocot, se pune putina sare si se lasa sa fiarba in continuare, la foc mic, fara sa mai clocoteasca. Carnea fiarta se taie in cubulete.

  2. Se curata si se spala legumele si zarzavatul si se pun la fiert.

  3. Dupa fierbere, cartofii, morcovii, patrunjelul si telina se taie cubulete.

  4. Se pun toate ingredientele intr-un castron, se adauga castravetii si gogosarii taiati si bine scursi de zeama si, optional, mazarea. Se sareaza, se adauga o parte de maioneza si o lingura de mustar si se amesteca bine. Amestecul se pune pe un platou si se niveleaza suprafetele.

  5. Restul de maioneza se intinde cu o spatula in strat uniform pe toate suprafetele exterioare.

  6. Se orneaza cu masline, albus de ou taiat sau tocat, feliute de gogosar, dupa imaginatia fiecaruia.

Note:

  1. Daca preparati aceasta salata fara carne, veti obtine Salata a la Rousse, la fel de buna ca salata de boeuf.
  2. Timpul necesar prepararii salatei depinde in mare masura de calitatea carnii. O carne tanara fierbe mai repede, o carne batrana, mai greu.