Cozonac cu mac, nuci si caise confiate

Ingrediente Cozonac cu mac, nuci si caise confiate

Compozitie
  • 350 gr faina
  • 4 1/2 linguri zahar
  • 60 gr unt
  • 1/2 plic drojdie uscata
  • 125 ml lapte caldut
  • 1+1 galbenusuri
  • 1 praf sare
  • 1/2-1 plic zahar vanilat
  • 1/2 lamaie (doar coaja rasa)
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • cateva picaturi esenta de rom
  • 100 gr caise confiate taiate cubulete (se pot folosi si alte tipuri de fructe sau amestec)
  • 50 gr nuci sau migdale

Mod de preparare Cozonac cu mac, nuci si caise confiate

  1. Se pune faina intr-un castron, se face in mijloc o adancitura si se toarna drojdia uscata, un 1 praf de sare si 1-2 linguri de lapte. Se lasa la dospit, 30 minute, pana isi dubleaza volumul.

  2. Untul impreuna cu zaharul se topeste la foc mic.

  3. Cand maiaua a dospit, se adauga treptat untul topit, laptele, un galbenus de ou, ½ pliculet de zahar vanilat, coaja unei jumatati de lamaie, ½ lingurita scortisoara, cateva picaturi esenta de rom, nucile taiate mare si fructele confiate). Se framanta aluatul si se lasa la dospit, inca 30 de minute, pana isi dubleza volumul.

  4. Se incalzeste cuptorul, la 180 grade Celsius. Se asaza aluatul in tava si se unge suprafata cozonacului cu galbenusul de ou ramas.

  5. Se introduce in cuptor, pentru aproximativ 45 de minute. Cand devine rumen, cozonacul este gata. Se lasa 20 minute si se pudreaza cu zahar.