Ciorba ruseasca de varza murata – Shchi

Ingrediente Ciorba ruseasca de varza murata – Shchi

Compozitie
  • 500 gr carne de vita/ manzat/porc (sau in varianta de post, ciuperci)
  • 400 gr varza murata
  • 4 cepe albe
  • 3 morcovi
  • 3 cartofi
  • 2 frunze dafin
  • 3 linguri bulion de rosii
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • dupa gust sare

Mod de preparare Ciorba ruseasca de varza murata – Shchi

  1. Carnea se spala si se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba, se elimina spuma, se adauga frunzele de dafin si o ceapa taiata in 4. Se reduce focul si se lasa sa fiarba, 1,30 – 1,45 h, in functie de cat de „batrana” este carnea.

  2. In timp ce fierbe carnea, se pregateste varza pentru ciorba – se toaca marunt si se pune la calit cu ulei.

  3. Cand incepe sa se rumeneasca usor varza murata, se adauga o ceapa tocata, nu prea marunt. Se amesteca si se lasa sa se caleasca impreuna, pana se rumenesc frumos.

  4. Se adauga bulionul sau pasta de rosii, amestecand din nou, se mai lasa 2 minute si se ia de pe foc.

  5. Dupa ce a fiert carnea bine, se scoate din ciorba si se asaza pe o farfurie, sa se racoreasca putin.

  6. Morcovii se curata si se taie rondele.

  7. La fel si cartofii si una din cepe. Se curata, se spala si se taie cuburi.

  8. Se pun la fiert in supa de carne, cand incepe sa fiarba, se reduce focul la minim si se lasa cam 25-30 de minute.

  9. Carnea se taie cubulete mici.

  10. Dupa ce au fiert legumele, se adauga in oala carnea taiata si varza calita.Se lasa sa fiarba bine, inca 10 min.

  11. Se potriveste de sare, se adauga o ceapa tocata marunt si patrunjelul si se stinge, imediat, focul. Se lasa ciorba, acoperita cu un capac, minim 15 minute.

  12. Se serveste calda sau fierbinte cu smantana si, optional, praz sau ceapa cruda.