Taietei thailandezi – Pad Thai

Ingrediente Taietei thailandezi – Pad Thai

Compozitie
  • 1 ou
  • 4 lingurite sos de peste
  • 3 catei de usturoi taiati marunt
  • 1/2 lingurita praf de chilli
  • 1 praf piper
  • 1/2 lime
  • 1 ceapa frantuzeasca taiata marunt
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri pasta de tamarin
  • 1/2 pachet taietei de orez thailandezi
  • 1/3 cana tofu tare
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 250 gr creveti decorticati
  • 100 gr alune

Mod de preparare Taietei thailandezi – Pad Thai

  1. Se pun taieteii la inmuiat in apa la temperatura camerei. Cand taieteii vor fi gata pentru preparare trebuie sa fie flexibili dar nu moi si plini de apa. Daca nu sunteti siguri ca veti obtine consisitenta necesara tineti-i mai putin la inmuiat. Veti mai putea adauga apa pe parcursul prepararii.

  2. Se taie tofu julienne (cam 2 mm – cat mai egal) si se prajeste separat pana devine auriu si tare sau poate fi prajit impreuna cu ingredientele de mai jos.

  3. Se amesteca usturoiul si ceapa frantuzeasca

  4. Se incalzeste un wok (sau o tigaie mai adanca si preferabil nonaderenta) la foc iute si se pune uleiul. Se prajesc alunele apoi se dau deoparte. In acelasi ulei se calesc ceapa si usturoiul pana devin usor maronii.

  5. Se scurg taieteii de apa si se pun in wok amestecand rapid si constant ca sa nu se prinda.

  6. Se adauga pasta de tamarin, zaharul, sosul de peste si ardeiul chilli amestecand in continuu fara sa a reduce focul.(Daca reduceti focul veti vedea ca se formeaza lichid in wok. Deci, daca este cazul mariti flacara.)

  7. Se imping taieteii spre marginea wok-ului si se pune oul batut scrob pana este aproape facut apoi se amesteca cu taieteii. In acest punct taieteii trebuie sa fie moi si elastici.

  8. Se da  wok-ul deoparte si se gusta taieteii. Daca par nefacuti se mai adauga putina apa. Cand taieteii capata  consistenta potrivita se adauga crevetii amestecand constant.

  9. Se presara piperul alb, amestecand de cateva ori.  In acest punct taieteii trebuie sa fie moi, uscati si incalciti.

  10. Se pun taieteii pe platou se presara cu piper macinat si alune prajite si macinate.

  11. Se serveste fierbinte cu felii de lamaie alaturi.

  12. Pentru o mancare vegana (de post) se pot elimina crevetii iar sosul de peste se inlocuieste cu sos de soia light.