Supa iute de creveti – Tom Yum Goong

Ingrediente Supa iute de creveti – Tom Yum Goong

Compozitie
  • 3 ardei chilli
  • 5 fire de coriandru
  • 2 linguri sos de peste
  • 3 frunze lamaie kaffir (acelasi gust se poate obtine folosind coaja rasa de lamaie + cativa stopi de suc de lamaie sau lime + 1 frunza mica de dafin)
  • 1 lemongrass
  • 1-2 lime
  • 5 ciuperci de cultura
  • 1 cana creveti
  • 4 cani apa
  • 1 lingura Nam Prig Pow (pasta de chilli thailandeza)
Nam Prig Pow (pasta de chilli thailandeza)
  • 4 linguri ulei
  • 3 linguri usturoi tocat
  • 3 linguri ceapa frantuzeasca tocata marunt
  • 3 ardei chilli mari, uscati, curatati de seminte si taiati mare
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare Supa iute de creveti – Tom Yum Goong

  1. Se pune o oala  cu apa la fiert.

  2. Se zdobieste cu manerul cutitului lemongrasul pentru a elibera mai bine aroma si se leaga intr-un nod ca sa poata fi manevrat mai usor.

  3. Cand apa a inceput sa fiarba se pune lemongrass-ul in oala si se lasa 5 minute.

  4. Se spala crevetii si se pun deoparte. Daca crevetii sunt proapeti trebuie curatati si spalati bine cu apa rece.

  5. Se pune pe  pe fundul supierei din care se va servi preparatul sosul de peste , sucul unui lime si ardeii chilli maruntiti bine si curatati de seminte.(Daca se doreste o supa mai putin iute, ardeii chilli se servesc separat)

  6. Se pun frunzele de lamie kaffir sau (amestecul indicat) in oala de supa si se lasa sa fiarba in continuare.

  7. Se adauga crevetii, scoateti frunza de dafin si stingeti focul. (Crevetii se fierb foarte repede este suficient sa stea in apa clocotita).

  8. Se toarna supa cu creveti in supiera imediat.  Imediat  lichidul va deveni opac datorita sucului de lamaie.

  9. Se adauga  Nam Prig Pow,  se presara coriandru deasupra.

  10. Se serveste alaturi sos de peste si zeama de lamaie sau lime

Nam Prig Pow

  1. Se incinge uleiul si se caleste usturoiul pana devine auriu apoi se scoate din ulei cu o strecuratoare si se pune deoparte.

  2. In acelasi ulei se caleste ceapa frantuzeasca pana devine crocanta, se scoate si se  pune in bolul in care se afla usturoiul calit.

  3. In acelasi ulei se calesc  si ardeii chili pana se inchid la culoare, apoi se adauga peste ceapa si usturoi si se tranforma intr-o pasta cu ajutorul unei furculite sau cu mixerul

  4. Se reincalzeste uleiul, se adauga pasta obtinuta se lasa sa se incalzesca apoi se adaugati sarea si zaharul si se amesteca bine pentru a obtine un sos gros,  rosu – negricios.

    Pentru o supa de post inlocuiti crevetii cu o cantitate corespunzatoare de ciuperci.
    Supa Tom Yum este considerata in egala masura aliment si medicament. Mai multe despre supa Tom Yum citeste aici.