Supa de mazare uscata cu ciolan sau Supa de Joi – Artsoppa

Ingrediente Supa de mazare uscata cu ciolan sau Supa de Joi – Artsoppa

Compozitie
  • 500 gr mazare uscata (se poate inlocui si cu linte uscata)
  • 8 cani apa
  • 3 cepe albe
  • 2 cuisoare
  • 1 morcov mare taiat cubulete
  • 1 ciolan de porc cu mai multa carne
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1 lingurita ghimbir praf
  • 1 lingurita sare
  • dupa gust piper
  • dupa gust mustar de Dijon

Mod de preparare Supa de mazare uscata cu ciolan sau Supa de Joi – Artsoppa

  1. Mazarea se lasa peste noapte la inmuiat in apa. Se pastreaza apa respectiva pentru fiert. In caz ca se foloseste linte, aceasta nu se lasa la inmuiat, ci se fierbe 2-3 ore.

  2. Se umple o oala cu 6-8 cani de apa. Pe parcurs, daca se doreste, se poate subtia supa, adaugand apa.

  3. Se toaca 2 cepe fin iar in a treia ceapa, ramasa intreaga, se infig cele doua cuisoare.

  4. Se pune mazarea sau lintea, cepele (atat cele tocate cat si cea asezonata cu cuisoare), morcovul si ciolanul.

  5. Se aduce la fierbere apoi se acopera oala si se lasa sa fiarba la foc mic, timp de 1,30 h, cel putin.

  6. Cu 30 minute inainte de a o servi, se scoate ceapa asezonata cu cuisoarele si ciolanul.

  7. Se taie carnea in bucati potrivit de mari, dupa care se pune inapoi in supa.

  8. Se asezoneaza supa cu 1 lingurita de cimbru uscat, 1 lingurita de ghimbir, 1 lingurita de sare si 1 varf de lingurita de piper. Se lasa pe foc inca 15 minute.

  9. Se serveste supa in boluri, punand in fiecare dintre ele cate o lingurita de mustar de Dijon.

In mod traditional, supa este urmata de un fel de clatite mai groase umplute cu gem.  Acest “meniu” se numeste Masa de Joi pentru ca, inainte de introducerea religiei reformate, era considerata cea mai buna masa inainte de postul negru, ce urma vineri.