“Aji” inseamna “ardei iute” in spaniola, iar “amarillo” inseamna “galben”. De aceea se mai numesc si ardeii iuti galbeni, pentru ca, la maturitate, isi schimba culoarea in galben-portocaliu.
Cel mai cunoscut Chef peruan, Gastón Acurio a numit aji amarillo, cel mai important ingredient din bucataria peruana.
Din pacate, la noi se gasesc doar semintele, pentru cine doreste sa cultive acest soi de ardei iute. Poate fi inlocuit cu ardeiul cayenne (imparte cu aji aceelasi loc in scala Scoville) sau, mai simplu, cu pasta de chilli care se gaseste in supermarketuri.
Cei care nu agreeaza gustul burtii de vita, o pot inlocui cu carne de pui. De asemenea, exista si o varianta foarte apreciata, cu fructe de mare.
-
Intr-o oala mare, se incing 2 linguri de ulei.
-
Se adauga ceapa, usturoiul, pasta de ardei iute si turmericul. Se soteaza timp de 5-6 minute, pana cand ceapa devine transparenta.
-
Se adauga burta si supa de vita. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul si se lasa sa clocoteasca incet, 10 minute.
-
Se adauga cartofii si mazarea si se lasa sa fiarba inca 10 minute.
-
Se adauga menta si se asezoneaza dpa gust, cu sare, piper si chimen.
Ca orice mancare peruana autentica, se serveste cu orez fiert in abur.