Timpul mentionat include si timpul de preparare pentru salsa (aceasta poate fi cumparata si din comert sub numele de “Ketchup chipotle”)
Noi oferim varianta “home-made” a acestui sos foarte apreciat de amatorii de mancare mexicana. Incepem cu salsa pentru ca, dupa preparare, trebuie “sa se odihneasca” minim 20 minute.
Salsa de chipotle
-
Se incinge o tigaie, la foc mediu. Se prajesc cateii de usturoi, cu tot cu coaja, intorcandu-i de pe o parte pe alta, 10 minute, pana cand se inmoaie iar coaja se innegreste. Se lasa sa se raceasca si se curata de coaja, apoi se dau deoparte.
-
Se tapeteaza o tigaie cu folie de aluminiu si se incalzeste la foc mediu. Rosiile se asaza in tigaie si se coc pe toate partile, pana se inmoaie bine iar coaja incepe sa crape, aproximativ 10 min. Se lasa sa se raceasca, se indeparteaza doar partile carbonizate si se dau deoparte.
-
Ardeii se fierb in apa cu sare, cat sa-i acopere, 10-15 minute, pana se inmoaie. Se scurg, pastrand lichidul in care au fiert.
-
Se macina in blender impreuna cu un sfert din saramura pastrata. Cand ardeii s-au omogenizat cu lichidul, se adauga usturoiul si rosiile si se mixeaza scurt, de cateva ori. Rezultatul va fi un sos gros, usor grunjos.
-
Se toarna salsa intr-un borcan care se inchide ermetic si se asezoneaza cu sare, dupa gust. Se pune capacul si se lasa cel putin 20 de minute, inainte de a fi servit. Din cantitatile mentionate rezulta 1 cana de sos.
Enchilada
-
Cuptorul se preincalzeste la 218 grade Celsius. Se unge cu ulei, o forma pentru copt sau o cratita.
-
Aceasta se tapeteaza cu fulgii de cartof dulce, apoi se intinde deasupra, in strat, ceapa. Se presara cu chimen, apoi se asaza, tot in strat, varza si fasolea neagra.
-
Deasupra se toarna sosul de rosii si salsa de chipotle.
-
Se presara cu branza rasa. Fasiile de tortilla se intind si ele, pe suprafata preparatului
-
Se acopera forma cu capac sau cu folie de aluminiu si se introduce in cuptor, timp de 25 minute.
Se serveste imediat.