Crepe Suzette

Ingrediente Crepe Suzette

Pentru aluat
  • 2 oua
  • 200 ml lapte
  • 100 ml apa
  • 2 linguri ulei (sau unt topit)
  • 2 linguri rom
  • 2 lingurite esenta vanilie
  • 1 praf sare
  • 110 gr faina alba
  • 1 cubulet unt pentru uns tigaia
Pentru sos
  • 125 gr unt
  • 1 portocala
  • 50 gr zahar pudra (poate fi vanilat)
  • 1 lingura cu varf zahar brun
  • 1 lingura lichior de portocale
  • 50 ml coniac (brandy sau bourbon)
  • 1/2 lamaie

Mod de preparare Crepe Suzette

Preparea clatitelor

  1. Folosind un tel se bat bine ouale.

  2. Se adauga incet laptele si apa, batand in continuare cu telul.

  3. Se adauga uleiul, romul, vanilia si sarea. Se omogenizeaza toate ingredientele.

  4. La final, se adauga faina (toata odata) si se amesteca rapid, cu telul, pana e incorporata.

  5. Pe focul dat la mediu, se incinge o tigaie teflonata. Se unge tigaia cu un cubulet de unt. Se lasa tigaia sa se racoreasca 10 sec.

  6. Folosind polonicul, se toarna aluatul in tigaie si, rapid, se invarte tigaia, astfel incat aluatul sa acopere toata suprafata.

  7. Clatita se coace la foc mediu, timp de cca 3 minute. Cand marginile sunt desprinse de pe tigaie, se ridica din cand in cand. un colt al clatitei si se verifica partea care se coace: cand are punctulete rumene, se intoarce clatita si se mai lasa 30 sec.

  8. Clatitele preparate se impaturesc in patru si se lasa la loc cald.

Prepararea sosului

  1. Se mixeaza in blender untul, coaja rasa de portocala si zaharul pudra.

  2. Se stoarce sucul de la portocala.

  3. Intr-o tigaie larga (ideal 30 cm. diametru) se adauga untul aromat de mai sus si se fierbe timp de 2-3 min.

  4. Se amesteca in el cu partea taiata a unei jumatati de lamai, infipta intr-o furculita. Cand sosul revine incet, se poate trece la pasul urmator.

  5. Se adauga sucul de portocala in sos si se mai fierbe 1 min.

  6. Se pun clatitele in sos, una cate una, avand grija sa se imbibe pe ambele parti. Se pot suprapune usor, daca tigaia nu e suficient de incapatoare.

  7. Se presara zahar brun peste clatite.

Flambarea

  1. Se ia tigaia de pe foc.

  2. Se toarna lichiorul de portocale si coniacul in tigaie, intr-o parte.

  3. Se aprinde alcoolul cu un chibrit sau aplecand tigaia spre flacara ochiului de la aragaz. Aveti grija sa va protejati fata, nu stati deasupra tigaii cat cat timp faceti asta.

  4. Dupa ce alcoolul s-a aprins, se pune tigaia pe foc si se scutura usor, pentru ca alcoolul si, implicit, flacara sa se distribuie in toata tigaia.

  5. Cu o paleta, se scot clatitele pe farfurii incalzite si se toarna peste ele sirop din tigaie.

  6. Se servesc rapid, in timp ce restul clatitelor se flambeaza. Vara, se poate pune alaturi si cate o cupa de inghetata.