Preparea clatitelor
-
Folosind un tel se bat bine ouale.
-
Se adauga incet laptele si apa, batand in continuare cu telul.
-
Se adauga uleiul, romul, vanilia si sarea. Se omogenizeaza toate ingredientele.
-
La final, se adauga faina (toata odata) si se amesteca rapid, cu telul, pana e incorporata.
-
Pe focul dat la mediu, se incinge o tigaie teflonata. Se unge tigaia cu un cubulet de unt. Se lasa tigaia sa se racoreasca 10 sec.
-
Folosind polonicul, se toarna aluatul in tigaie si, rapid, se invarte tigaia, astfel incat aluatul sa acopere toata suprafata.
-
Clatita se coace la foc mediu, timp de cca 3 minute. Cand marginile sunt desprinse de pe tigaie, se ridica din cand in cand. un colt al clatitei si se verifica partea care se coace: cand are punctulete rumene, se intoarce clatita si se mai lasa 30 sec.
-
Clatitele preparate se impaturesc in patru si se lasa la loc cald.
Prepararea sosului
-
Se mixeaza in blender untul, coaja rasa de portocala si zaharul pudra.
-
Se stoarce sucul de la portocala.
-
Intr-o tigaie larga (ideal 30 cm. diametru) se adauga untul aromat de mai sus si se fierbe timp de 2-3 min.
-
Se amesteca in el cu partea taiata a unei jumatati de lamai, infipta intr-o furculita. Cand sosul revine incet, se poate trece la pasul urmator.
-
Se adauga sucul de portocala in sos si se mai fierbe 1 min.
-
Se pun clatitele in sos, una cate una, avand grija sa se imbibe pe ambele parti. Se pot suprapune usor, daca tigaia nu e suficient de incapatoare.
-
Se presara zahar brun peste clatite.
Flambarea
-
Se ia tigaia de pe foc.
-
Se toarna lichiorul de portocale si coniacul in tigaie, intr-o parte.
-
Se aprinde alcoolul cu un chibrit sau aplecand tigaia spre flacara ochiului de la aragaz. Aveti grija sa va protejati fata, nu stati deasupra tigaii cat cat timp faceti asta.
-
Dupa ce alcoolul s-a aprins, se pune tigaia pe foc si se scutura usor, pentru ca alcoolul si, implicit, flacara sa se distribuie in toata tigaia.
-
Cu o paleta, se scot clatitele pe farfurii incalzite si se toarna peste ele sirop din tigaie.
-
Se servesc rapid, in timp ce restul clatitelor se flambeaza. Vara, se poate pune alaturi si cate o cupa de inghetata.