-
Se fierbe apa cu sare intr-o cratita.
-
Se adauga capatana de varza, careia i s-a indepartat miezul si se lasa sa fiarba la foc mic un minut sau doua.
-
Se iau 8-10 frunze mari si se pun intr-un vas cu apa rece pentru a opri fierberea. Se scoate restul de varza din cratita si se pune deoparte. Se indeparteaza nervura centrala de pe spatele fiecarei foi de varza.
-
Se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se incinge uleiul sau untul intr-o tigaie la foc mediu si se soteaza ceapa, pana ce aceasta devine transparenta, dar nu maronie.
-
Se adauga usturoiul si sei amesteca un minut sau doua. Se pune ceapa intr-un vas mare si se lasa sa se raceasca.
-
Se adauga carnea tocata, orezul, ouale, boia, sare si piper in vasul in care este ceapa si se amestecai bine.
-
Se asaza o foaie de varza cu nervurile in jos si se pune cam 1 lingura de amestec cu carne in mijloc. Se ruleaza carnea in foaia de varza, dar nu foarte tare, intrucat orezul are nevoie de spatiu pentru a se umfla, atunci cand este pus pe foc. Se procedeaza la fel si cu celelalte foi, pana nu mai ramane niciun pic de amestec nefolosit.
-
Se amesteca la un loc sosul tomat, supa sau apa, sarea si piperul. Se toarna cam un sfert de cana de sos pe fundul cratitei. Deasupra se imprastie varza acra spalata in prealabil si peste ea, sarmalele. Deasupra se adauga sosul ramas.
-
Vasul se acopera cu un capac si se introduce in cuptor. Se lasa sa fiarba o ora si jumatate sau doua ore, se adauga apa sau supa, pentru a impiedica uscarea mancarii (orezul va absoarbe lichidul pe masura ce este gatit).
-
Inainte de a servi sarmalele, se adauga smantana.