Supa taraneasca din Toscana – Ribollita

Ingrediente Supa taraneasca din Toscana – Ribollita

Compozitie
  • 3 linguri ulei de masline
  • 4 teline taiate cubulete
  • 3 catei de usturoi taiati
  • 2 morcovi de marime medie taiati cubulete
  • 1 ceapa rosie de marime medie taiata cubulete
  • 400 ml suc de rosii cu pulpa (sau o conserva)
  • 1/2 lingurita ardei iute rosu uscat si pisat
  • 450 gr varza neagra sau varza rosie sau varza de bruxelles, curatata, oparita si taiata marunt
  • 4 cani fasole alba fiarta
  • 1 1/2 lingurita sare fina
  • 1 lamaie
  • 300 gr masline negre conservate in ulei

Mod de preparare Supa taraneasca din Toscana – Ribollita

  1. Fasolea se pune la inmuiat de cu seara sau se poate folosi fasole din conserva sau din congelator. Dupa ce s-a inmuiat, se fierbe pana devine moale.

  2. Se calesc in 3 linguri de ulei de masline telina, usturoiul, morcovul si ceapa rosie.

  3. Se toarna peste legume sosul de rosii si ardeiul iute si se amesteca continuu cca 7-10 minute.

  4. Se adauga varza, 3 cani de fasole si 2 litri de apa.

  5. Se reduce focul si se fierbe pana se inmoaie legumele, aproximativ 15 minute.

  6. In acest timp se prepara restul de fasole ca pentru fasole batuta adaugand apa cat este necesar.

  7. Se adauga cuburile de paine in fasole.

  8. Se adauga fasolea si painea in supa.

  9. Se lasa la fiert amestecand din cand in cand pana cand supa se ingroasa.

  10. Se adauga sare dupa gust si apoi coaja de lamaie.

  11. Se serveste calda cu o portie generoasa de masline negre taiate marunt si ulei de masline sau reincalzita a doua zi (de unde si numele acestei supe ribollita – reincalzita).