-
Varza se spala bine. Daca este prea sarata se pune la desarat 20-30 minute intr-un castron cu apa rece.
-
Se caleste ceapa intr-o cratita pana se inmoaie putin. Se adauga morcovul ras si ardeii (cei iute si cel gras) si se calesc la foc mediu amestecand din cand in cand, 2-3 minute pana se inmoaie putin.
-
Amestecand constant se adauga orezul bine spalat si cana de apa, se asezoneaza cu sare si piper, se adauga 1 legatura de marar tocat si se lasa pe foc pana cand apa este absorbita complet. Aceasta este umplutura.
-
Se stinge focul. Compozitia se lasa 15-20 minute sa se raceasca complet.
-
Se desface varza in foi si se taie la dimensiunile dorite. Pentru sarmalute mai mici, frunza de varza se taie in 4, iar pentru cele mari, se taie in doua. Restul de varza se taie fideluta si se pastreaza.
-
Se ia cate o lingura de umplutura si se asaza pe foaia de varza apoi se impaturesc sarmalele. Cum spunea Pastorel Teodoreanu: “Mestesugul executantului consta in potrivirea umpluturii. Ea nu trebuie sa fie nici prea stransa in foaia de varza, nici prea in voie.”
-
Cuptorul se incalzeste la 200 grade Celsius.
-
Intr-o cratita mare cu pereti grosi se asaza un strat de varza tocata, se pun 3-4 linguri de rosii in bulion, cateva boabe de piper si 1-2 frunze de dafin.
-
Pe acest “pat” se asaza primul rand de sarmale.
-
Se continua in acelasi mod pana se termina sarmalele.
-
Peste ultimul strat de sarmale se pune un strat de varza tocata si restul de rosii, se presara cu marar tocat fin si se toarna suficienta apa cat sa acopere sarmalele.
-
Se pune oala pe foc pana incepe sa clocoteasca. Se lasa 2-3 minute apoi se introduce in cuptor.
-
Dupa 30 minute se reduce focul la 170 grade Celsius, se completeaza cu apa (daca este nevoie) si se mai lasa 40-45 minute pana cand varza e bine fiarta si frumos gratinata.
Pentru reteta de Sarmale romanesti clasice, vezi aici.