Pui mexican cu sos de ciocolata – stil Mole Poblano

Ingrediente Pui mexican cu sos de ciocolata – stil Mole Poblano

Compozitie
  • 3 linguri ulei
  • 8 pulpe pui
Sosul De ciocolata
  • 1 ceapa tocata
  • 1 ardei gras verde curatat de seminte si taiat cubulete
  • 1 ardei capia curatat de seminte si taiat cubulete
  • 3 catei de usturoi taiati matunt
  • 2 linguri chilli pudra
  • 2 linguri chimion macinat
  • 400 gr rosii coapte, curatate de pielita si taiate cubulete (se pastreaza sucul)
  • 1/4 cana stafide
  • 1 lingurita sos Tabasco
  • 1 lingura sos de rosii pentru friptura sau ketch-up (traditional se folosesc 2 ardei iuti chipotle in sos adobo)
  • 1 cana supa de pui
  • 1 cana bere neagra
  • 2 linguri unt de arahide
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura sare
  • 60 gr ciocolata menajera taiata marunt
Garnitura
  • pentru servire orez fiert, tortille calde, smantana si coriandru proaspat tocat marunt
Untul de arahide
  • 2 cani arahide prajite decojite
  • 2 – 4 linguri ulei de arahide (sau de floarea soarelui)
  • dupa gust sare

Mod de preparare Pui mexican cu sos de ciocolata – stil Mole Poblano

  1. Se coc rosiile intr-o tigaie neaderenta sau pe gratarul de aragaz, se curata de pielita, se taie cubulete pastrand sucul si se pun intr-un castronel.

  2. Se incinge intr-o tigaie, uleiul, la foc mediu , se rumenesc pulpele de pui pe ambele parti, apoi se pun intr-un castron acoperit.

Sosul de ciocolata

  1. In aceeasi tigaie, se caleste ceapa, ardeiul gras, ardeiul capia si usturoiul amestecand pana cand legumele se inmoaie si isi schimba putin culoarea.

  2. Se adauga praful de chili, chimionul si scortisoara si se mai lasa pe foc 3 minute, amestecand usor.

  3. Se adauga rosiile, stafidele, 1/2 lingurita de sos tabasco, 1/2  lingura ketchup, sos de rosii pentru friptura, supa de pui strecurata, berea, untul de arahide, zaharul si sarea.

  4. Se aduce la fierbere si se lasa pe foc 20 min., amestecand continuu.

  5. Se pune sosul rezultat intr-un mixer electric , se adauga ciocolata si se omogenizeaza.

Prepararea puiului si servirea

  1. Se pun pulpele de pui intr-un tuci sau intr-o oala mai adanca, cu peretii grosi, se toarna sosul peste pui, se acopera  si se lasa la foc mic, timp de 45 de minute (pana puiul este bine facut)

  2. Se serveste cu garnitura de orez fiert, tortille calde, smantana si coriandru proaspat, tocat marunt.

  3. Daca a iesit mai mult sos se poate pune peste orez sau poate fi pastrat in frigider.

Untul de arahide

  1. Se pun alunele intr-un mixer electric.
    Se adauga 2 linguri ulei de arahide sau ulei de floarea soarelui.

  2. Se mixeaza acest amestec, pana capata consistenta unei paste. Daca pare prea fad,  se mai poate adauga putina sare si se mixeaza din nou.

  3. Untul de arahide se pastreaza intr-un borcan cu capac, in frigider, cel putin doua luni.

Aceasta reteta nu respecta cu strictete varianta originala. Am incercat o adaptare, care sa redea cat mai fidel gustul, cu ingrediente cat mai usor de procurat de pe piata romaneasca.