Sosul pesto
1. Pentru prepararea sosului pesto se poate folosi mixerul sau un pisalog. Traditional, se foloseste pisalogul. Se pun intr-un pisalog de lemn sarea, usturoiul, nuca, mugurii de pin si busuiocul si se piseaza bine amestecul.
2. Cand amestecul a fost bine mixat, se adauga branza rasa, putin cate putin si se continua amestecarea.
3. Se adauga uleiul, putin cate putin, ca la o maioneza. Rezultatul trebuie sa fie un amestec moale si cremos.
(Daca se utilizeaza un robot de bucatarie trebuie avut grija ca amestecul de sare, usturoi, nuca, muguri de pin si busuioc sa nu devina prea lichid. Se muta amestecul intr-un castron si se amesteca cu branza rasa si uleiul, la fel ca la punctul 2 si 3).
Prepararea pastelor
4. Se fierb 500 gr de linguine sau spaghete al dente, in apa cu sare. Inainte ca pastele sa fie scoase din apa, se toarna doua linguri de apa fierbinte peste sosul pesto.
5. Se scurg pastele, se toarna peste ele sosul pesto.
Se servesc fierbinti.
Mai multe despre busuioc citeste aici.