-
Se cerne faina intr-un vas. Se adauga sarea, ouale, untul topit sau margarina topita si 70 ml. lapte si se amesteca.
-
Se adauga drojdia dizolvata in 90 ml lapte cald (aprox.10-15 minute) si se amesteca pana se obtine un aluat mai gros decat cel clasic, de clatite. Se lasa aluatul 30 minute.
-
Se unge tigaia cu unt si se incinge la foc potrivit. Se prajesc clatitele in tigaie, ungand, din cand in cand, tigaia cu unt. Pentru o clatita se pun 2 linguri.
-
Se servesc calde, cu orice fel de umplutura
Cu o vechime considerabila, `blini` au avut intotdeauna conotatii religioase.
Pre-crestinii rusi vedeau in clatita rotunda si aurie simbolul soarelui.
Sub ortodoxismul rus s-a impus ca gustare traditionala in postul Pastelui (ortodoxismul de rit rus permite consumul de unt, lapte si ou in post). Evreii emigrati din Rusia in Statele Unite au facut din `blini` mancarea rituala, in timpul sarbatorii Hanuka.Cine nu a auzit inca de caviar ? Pentru majoritatea oamenilor, acesta este corespondentul rafinamentului, al luxului si, in general, este cheia unui dejun cu totul special.
Este ravnit de toti gurmanzii, insa doar unii dintre ei au sansa de a-l gusta. Pentru a-l servi se va folosi o lingura speciala, confectionata din os sau cristal, evitandu-se cele de metal, pentru a nu-i modifica gustul.
In afara de servirea lui pe clasicele feliute de paine prajita cu lamaie, este foarte bine pus in valoare atunci cand se afla in compania `bliniilor`.
Daca se ung cu caviar si se ruleaza, `traditionalele blinii` se transforma intr-un preparat plin de rafinament.
`Blini` cu smantana si caviar, aceste mini clatite rusesti, sunt una dintre cele mai rafinate – si decadente – gustari ale lumii.