Supa coreeana din coaste de vita – Galbitang

Ingrediente Supa coreeana din coaste de vita – Galbitang

Baza
  • 1 kg coaste de vita
  • 1 ridiche daikon (ridichea coreeana) medie – o puteti inlocui cu ridiche alba
  • 1 ceapa medie intreaga, curatata
  • 12 cani apa
  • dupa gust sare si piper negru proaspat macinat
Pentru varianta iute
  • 1 cana taietei de orez (optional)
  • 4 lingurite fulgi de ardei iute (2 lingurite/portie)
  • 4 lingurite sos de soia (2 lingurite/portie)
  • 2 lingurite ulei de susan (1 lingurita/portie)
  • 4 catei de usturoi taiati marunt
Pentru varianta dulce-Fasii de omleta
  • 2 galbenusuri
  • 1 praf sare
  • 1 lingurita ulei pentru gatit
  • 4-6 fire ceapa verde taiata marunt (pentru servire)

Mod de preparare Supa coreeana din coaste de vita – Galbitang

O ciorba de vacuta este de nerefuzat, dar daca doriti o varianta exotica a acestui fel de mancare trebuie sa incercati Galbitang. In Coreea, Galbitang este folosita in aceleasi scopuri in care folosim noi supa de pui. Se considera ca fortifica organismul slabit, face parte de alimentatia bolnavilor si se serveste alaturi de o portie generoasa de kimchi.

Urmand cunoscutul principiu ” La micul dejun fii egoist, pranzul imparte-l cu prietenul iar cina da-o dusmanilor!”, coreenii servesc aceasta supa la micul dejun, pentru ca este un preparat concentrat si consistent care vine in doua versiuni: picant si dulce.

Versiunea dulce este cea traditionala, la care se gandeste orice coreean cand vine vorba de Galbitang. Daca doriti o masa coreeana autentica incepeti prin a prepara kimchi-ul (reteta aici).

Zeama de carne care este baza retetei poate fi preparata in cantitati mari iar ingredientele pot fi puse in supa chiar inainte de servire. Daca preparati cantitati mari, asezati oala in frigider si a doua zi inlaturati cu spumiera grasimea solidificata la suprafata. Daca preparati doar cateva portii, strecurati supa prin tifon sau printr-o panza curata din bumbac.

Prepararea bazei

  1. Spalati bine carnea pentru a elimina eventuale urme de sange sau fragmente de oase si lasati-o intr-un castron cu apa rece.

  2. Intre timp puneti la fiert o oala mare cu apa. Cand apa a dat in clocot, scurgeti carnea si introduceti-o in cratita cu apa clocotita. Lasati sa fiarba 10 minute.

  3. Strecurati carnea, aruncand apa in care a fiert. Spalati din nou fiecare bucata de carne si eliminati pe cat posibil toata grasimea vizibila.

  4. Coastele astfel curatate se pun din nou in oala cu ridichea coreana, ceapa si cele 12 cani de apa.

  5. Aduceti apa la fierbere la foc mic spre mediu, timp de o ora, apoi lasati sa fiarba la foc foarte mic inca o ora.

  6. Dupa cele 2 ore, luati cratita de pe foc. Pastrati lichidul dar aruncati ceapa si asezati ridichea si carnea intr-un castron.

  7. Tapetati o strecuratoare cu o panza deasa si strecurati lichidul pentru a elimina grasimea, apoi turnati-l din nou in oala. Eliminati toate eventualele urme de grasime care plutesc pe suprafata supei.

Pentru varianta iute

Adaugati o cana de taietei si usturoiul taiat marunt, intr-o cratita cu apa. Lasati sa fiarba cateva minute, urmand indicatiile de pe pachetul de taietei apoi stingeti focul.

Pentru varianta dulce – Fasiile de omleta (Gyerannoreunjajidan)

Traducerea literala a acestor fasii de omleta este “fasii din hartie de ou”. Ca urmare, ne vom stradui sa obtinem o omleta subtire ca foaia de hartie.

  1. Bateti cele doua galbenusuri de oua cu 1 praf de sare. Incingeti o tigaie in care puneti doar o lingurita de ulei apoi turnati galbenusurile avand grija ca omleta sa se intinda intr-un strat cat mai subtire.

  2. Preparati omleta la foc foarte mic, cate un minut pe fiecare parte.

  3. Lasati sa se raceasca putin apoi taiati-o fasiute subtiri pe care le asezati intr-un castron, separat.

Asamblarea supei

Taiati ridichea cubulete si impartiti-o intre doua castroane de supa. Adaugati 2-3 bucatele de carne si acum este momentul sa va hotarati cum doriti sa fie supa dumneavoastra: iute sau dulce.

Pentru supa iute

Adaugati in fiecare castron de supa: 2 lingurite fulgi de ardei iute, 2 lingurite sos de soia si o lingurita de ulei de susan. Turnati supa peste condimente si adaugati taietei.

Pentru supa dulce

Adaugati in supa fasiile de omleta si decorati cu ceapa verde taiata marunt.

Pentru servire

Sa nu va lipseasca de pe masa sarea, piperul si ceapa verde taiata marunt. Mesenii isi vor condimenta supa dupa gust cu aceste trei ingrediente. Serviti supa alaturi de o portie generoasa de kimchi. .

Sursa: http://www.maangchi.com