In cazul in care se folosesc frunze proaspete se procedeaza astfel:
-
Se pregateste un vas cu apa de la gheata.
-
Intr-o cratita se pune apa si se aduce la fierbere. Se oparesc frunzele de vita de vie 5-10 minute (in functie de cat sunt de tinere) , la foc iute, pana se inmoaie dar inca isi pastreaza forma.
-
Se scot frunzele din oala si se introduc in vasul cu apa rece. Se lasa sa se raceasca si apoi se scurg bine de apa.
-
Cu un cutit ascutit, se taie coditele frunzelor
-
In cazul in care se folosesc frunze conservate, acesti pasi nu sunt necesari.
Prepararea umpluturii
1. Intr-o oala mare se incalzeste uleiul la foc mediu si se caleste ceapa verde pana se inmoaie, aproximativ 5 min.
2. Se adauga in oala mararul, menta si piureul de rosii si se mai lasa pe foc inca 5 minute.
3. Se da oala deoparte si se lasa sa se raceasca putin, aproximativ 10 min.
4. Se pun carnea tocata si orezul in oala si se amesteca bine.
5. Se incalzeste cuptorul la 190 grade Celsius.
Formarea sarmalelor
1. Frunza de vita de vie se asaza cu fata lucioasa, in jos (nervurile trebuie sa fie in interior).
2. Se pune o lingura de amestec, din oala, la 1/3 de baza frunzei (de unde incepe codita).
3. Se aduce baza frunzei peste amestec, apoi se pliaza partile laterale ale frunzei. In acest moment, preparatul trebuie sa aiba aspectul unui plic cu un capat desfacut.
4. Se ruleaza sarmaua pornind de la baza frunzei pana la varf (nu foarte strans pentru ca orezul se umfla).
5. Se pun intr-o oala sarmalele una langa alta, in straturi apoi se toarna peste ele supa strecurata sau apa, atat cat sa le acopere bine.
6. Se acopera oala cu un capac si se lasa sarmalele in cuptor, la 190 grade Celsius, timp de 60-70 min
7. Se servesc cu sos tzatziki sau avgolemono