Din ingredientele mentionate rezulta o tava de cuptor, obisnuita.
Noi am estimat 6 portii, desi s-au vazut cazuri, in care o tava a fost neindestulatoare pentru 3 pofticiosi.
-
Se toarna faina intr-un castron. Untul rece se scoate din frigider si se taie cuburi. Drojdia se mixeaza cu zaharul, pana se lichefiaza.
-
Se mixeaza untul cu zaharul, fara a insista prea mult, pana la obtinerea unei texturi nisiopase. Se adauga ½ lingurita seminte de susan macinate si sarea. Se omogenizeaza si se toarna drojdia si iaurtul. Acesta din urma, se pune in transe: incepeti cu 100 de grame si, daca mai este nevoie, veti adauga cate ½ lingura pe parcursul framantarii.
-
Se framanta repede, maxim 5 minute, pentru a obtine un aluat neted, tare, dar nu foarte dens. Cand a ajuns la consistenta dorita, aluatul se modeleaza in forma de bila, se acopera cu un servet si se lasa 20 de minute.
-
Cuptorul se incalzeste la 180 grade Celsius.
-
Aluatul se intinde intr-o foaie mai groasa de aproximativ 3 mm grosime. Cu ajutorul unui cutit trecut prin faina se taie fasii late de 1,5 cm si oricat de lungi se doresc a fi. Benzile astfel obtinute se rasucesc de 2-3 ori (in functie de lungime) si se ung cu un ou batut. Se presara uniform cu Parmezan si seminte de susan.
-
Tava cuptorului se tapeteaza cu hartie de copt. Saratelele se asaza in tava, fara a se atinge una de cealalta si se coc 15-20 minute, pana cand se rumenesc.
-
Se lasa sa se raceasca si se pot servi. Saratelele rezista si o saptamana daca le pastrati la loc intunecat si rece, intr-o cutie de carton.