Saratele

Ingrediente Saratele

Compozitie
  • 200 gr faina + faina suplimentara pentru blatul de lucru
  • 125 gr unt
  • 100 gr iaurt natural integral
  • 12 gr drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 100 gr seminte de susan, chimen sau mac)
  • 1 ou
  • 200 gr Parmezan (dupa preferinte)

Mod de preparare Saratele

Din ingredientele mentionate rezulta o tava de cuptor, obisnuita.
Noi am estimat 6 portii, desi s-au vazut cazuri, in care o tava a fost neindestulatoare pentru 3 pofticiosi.

  1. Se toarna faina intr-un castron. Untul rece se scoate din frigider si se taie cuburi. Drojdia se mixeaza cu zaharul, pana se lichefiaza.

  2. Se mixeaza untul cu zaharul, fara a insista prea mult, pana la obtinerea unei texturi nisiopase. Se adauga ½ lingurita seminte de susan macinate si sarea. Se omogenizeaza si se toarna drojdia si iaurtul. Acesta din urma, se pune in transe: incepeti cu 100 de grame si, daca mai este nevoie, veti adauga cate ½ lingura pe parcursul framantarii.

  3. Se framanta repede, maxim 5 minute, pentru a obtine un aluat neted, tare, dar nu foarte dens. Cand a ajuns la consistenta dorita, aluatul se modeleaza in forma de bila, se acopera cu un servet si se lasa 20 de minute.

  4. Cuptorul se incalzeste la 180 grade Celsius.

  5. Aluatul se intinde intr-o foaie mai groasa de aproximativ 3 mm grosime. Cu ajutorul unui cutit trecut prin faina se taie fasii late de 1,5 cm si oricat de lungi se doresc a fi. Benzile astfel obtinute se rasucesc de 2-3 ori (in functie de lungime) si se ung cu un ou batut. Se presara uniform cu Parmezan si seminte de susan.

  6. Tava cuptorului se tapeteaza cu hartie de copt. Saratelele se asaza in tava, fara a se atinge una de cealalta si se coc 15-20 minute, pana cand se rumenesc.

  7. Se lasa sa se raceasca si se pot servi. Saratelele rezista si o saptamana daca le pastrati la loc intunecat si rece, intr-o cutie de carton.