Salata de nachos cu sos de branza si salsa de rosii

Ingrediente Salata de nachos cu sos de branza si salsa de rosii

Sosul de branza
  • 2 linguri unt
  • 1 lingura faina
  • 1/4 l lapte
  • 100 gr branza Cheddar rasa
  • 50 gr Red Hot Chilli (ardei iute rosu)
  • 100 gr ardei iute verde, fin tocat
  • 1 praf sare
  • 1 praf piper
  • 1 varf cutit praf de usturoi
  • 1 lingurita boia de ardei
Salsa de rosii
  • 3 rosii bine coapte
  • 1 lamaie
  • 1/2 ceapa rosie
  • 1 ardei iute rosu sau verde
  • 3 linguri ulei de masline
  • dupa gust sare si piper negru proaspat macinat
  • 1/2 legatura coriandru (doar frunzele)
Tortillas
  • 1 1/2 cana malai
  • 1 1/4 cana apa
  • 1 lingurita sare
  • 2 lingurite ulei
Salata de nachos
  • 300 gr salam picant felii (fiecare felie taiata in 4)
  • 6 cani nachos, pe care le striviti usor
  • 1 legatura ceapa verde, taiata bucati de 1 cm
  • 1-2 ardei iuti, taiati rondele
  • 1 cana bacon taiat cubulete
  • 50-100 gr (dupa gust) masline negre fara samburi, taiate rondele sau felii
  • 1 cana branza Cheddar rasa (optional, este indicata mai ales daca nu serviti salata cu sos de branza)

Mod de preparare Salata de nachos cu sos de branza si salsa de rosii

Atat nachos cat si cele doua sosuri se gasesc in comert, gata preparate. Pentru cei carora le place sa stie ce au pus in farfurie, oferim retetele fiecarui ingredient in parte.

Salata de nachos

  1. Intr-o tigaie, se prajesc cubuletele de bacon, cat sa-si schimbe usor culoarea.
  2. Fiecare felie de salam se imparte in 4.
  3. In fiecare platou, se asaza un strat de nachos, usor sfaramate iar peste ele se pun feliile de salam taiate in 4, baconul prajit, rondelele de masline, rondelele de ardei iute, ceapa verde si, optional, se presara cu branza Cheddar.

    Se serveste alaturi de salsa de rosii si sos de branza.

Sosul de branza

  1. Se topeste untul la foc mic si se adauga treptat faina, amestecandu-se bine. Se mai lasa cateva minute, pana se caleste putin faina.

  2. Se ia tigaia de pe foc si se adauga treptat laptele, amestecand continuu.

  3. Se pune  tigaia inapoi pe foc si se amesteca incet, ca sa nu faca cocoloase.

  4. Se adauga si restul ingredientelor, amestecand in continuare.

  5. Sosul este gata cand branza este topita.

Atentie: Curatati bine ardeii iuti de seminte. Daca doriti ca sosul sa fie mai iute, adaugati cateva rondele de ardei iute in sos.

Salsa de rosii

  1. Se curata rosiile de seminte si se taie marunt.
    Se taie marunt ceapa.

  2. Se curata de seminte si se taie marunt, ardeiul iute.

  3. Se taie marunt, coriandrul.

  4. Se amesteca  legumele intr-un bol si se adauga peste ele, sucul unei jumatati de lamaie.

  5. Se adauga uleiul de masline, sarea si piperul si se amesteca bine, toate ingredientele.

Tortillas

  1. Se incalzeste apa pana aproape de punctul de fierbere.

  2. Se pune intr-un castron mai mare faina de malai (nu faina de malai grisata), se adauga sarea, 1 lingurita ulei si apa si se amesteca cu o lingura, pana incepe sa se lege (se pot folosi si alte condimente dupa gust).

  3. Se imparte aluatul obtinut in 12 parti egale, din care se fac bile. Fiecare bucata de aluat se intinde intre doua hartii de copt sau hartie cerata, pana ajung la aproximativ 14-15 cm.

  4. Se incalzeste bine o tigaie nonaderenta.

  5. Se indeparteaza hartia de pe aluat, se pune in tigaie si se coace pe ambele parti pana devine auriu, aproximativ 30 secunde pe o parte.

  6. Tortillele coapte se tin intr-un prosop pana se fac toate.

  7. Tortilla obtinuta mai sus se unge cu ulei se taie in 8, obtinandu-se triunghiuri, se asaza intr-o tava cu partea data cu ulei in sus, se presara cu sare sau alte condimente si se da la cuptor, la 190 grade Celsius, pana incep sa se rumeneasca si sa devina de consistenta unor chips-uri. Atentie, sa nu devina maronii pentru ca vor fi amare.