Timpul mentionat nu cuprinde si timpul de marinare al carnii.
Acesta poate varia, in functie de varianta aleasa. intre 30 minute si 3-4 ore.
-
Se grupeaza condimentele pe categorii: lemnoase si pudra.
-
Buchetul lemnos la reteta de pui tikka masala este creat din : o frunza de dafin, 3-4 cuisoare, o lingurita de seminte de chimen, 2 boabe de cardamon negru si 3 de cardamon verde, o bucata mica de baton de scortisoara, o jumatate de lingurita de boabe de coriandru. Se pot adauga si 3-4 frunze de curry uscate.
-
Carnea de pui se taie cubulete si se marineaza.
-
Sunt doua variante de marinare: cu suc de lamaie sau cu iaurt.
-
Varianta rapida.
Marinada se face din: suc de lamaie proaspat, sare si 1 lingurita de garam masala si se lasa 30 de minute. -
Varianta originala.
Se prepara un sos din iaurt si 1 lingurita de garam masala si se lasa carnea la marinat 3 – 4 ore. -
Cand puiul e gata de preparare, incepe, in paralel, pregatirea sosului.
-
Cubuletele de pui se rumenesc intr-un wok pana se albesc, fara sa fie bine patrunse, si, in paralel, se prepara curry-ul, intr-o tigaie teflonata.
-
Pentru curry, se pun 4 linguri de ulei in tigaie, la foc mediu si, cand s-a incalzit, se pun primele condimente, cele lemnoase: seminte de chimen, frunza de dafin, frunzele de curry, boabe de coriandru, batonul de scortisoara rupt in 4-5 bucati mari, boabele de cardamon, cuisoarele.
-
Se amesteca mereu, 1-2 minute, pana cand se simte aroma condimentelor. Nu se mareste focul, ca sa nu se arda aceste arome si nici nu se lasa sa se “prajeasca” in ulei. Trebuie sa fie doar o “infuzie” de arome.
-
Cand condimentele incep sa degaje aromele, se pune ceapa tocata (3 cepe medii). Se amesteca si se lasa sa se rumeneasca usor.
-
Cand ceapa incepe sa se coloreze, se adauga 2 lingurite de pasta de ghimbir si usturoi (aceasta pasta este specifica bucatariei indiene si se prepara foarte usor din ghimbir razuit fin si usturoi macinat; sau din usturoi macinat si putina pudra de ghimbir).
-
Se amesteca bine si se lasa sa se patrunda aromele. inca un minut.
-
Se adauga 2 rosii tocate cubulete.
-
Se adauga si 2-3 linguri de suc de rosii si se lasa sa fiarba la foc mediu, amestecand des.
-
Cand rosiile sunt inmuiate bine, se adauga condimentele pudra: coriandru macinat (1 1/2 lingurita), boia de ardei iute si dulce (cate o lingurita), turmeric (o jumatate de lingurita), piper, o lingurita de sare.
-
Dupa ce clocotesc la foc mic, inca 2-3 minute, se adauga 2-3 linguri pasta de alune caju sau de migdale.
-
Se amesteca bine compozitia si se adauga apa, daca sosul e prea gros.
-
Se adauga cubuletele de pui usor rumenite impreuna cu sosul rezultat la calirea acestora.
-
Daca sosul mai trebuie ingrosat (tinand cont, ca in final se adauga smantana lichida), se poate adauga o lingura de bulion.
-
Se amesteca si se omogenizeaza, se adauga o lingurita de piper. Se gusta sosul si se potrivesc aromele, dupa preferinte.
-
Dupa ce fierbe inca un minut, se adauga cateva legume cu rol decorativ, taiate cuburi mai mari: intai ceapa rosie (2 cepe mici), ardeii grasi taiati cubulete si restul de rosii taiate cubulete.
-
Se lasa sa mai fiarba un minut, se adauga smantana lichida si se amesteca pana se obtine un sos cremos, matasos.
-
Se adauga o lingurita cu varf de garam masala.
-
Se stropeste cu suc proaspat de lamaie.
-
Se amesteca bine si dupa 1 minut se inchide focul. Se adauga coriandru proaspat (sau uscat).
-
Se serveste fierbinte, decorat cu frunze de menta. De obicei, acest fel de mancare este insotit de orez basmati cu sofran si chapatis.