Muschi de vita invelit in bacon, cu sos demi-glace

Ingrediente Muschi de vita invelit in bacon, cu sos demi-glace

Compozitie
  • 1,3 kg muschi de vita, impartit in 4
  • 1 lingura piper negru
  • 1 1/2 lingurita sare
  • 1/2 cana patrunjel
  • 1/2 cana rozmarin
  • 1/4 cana cimbru
  • 28 felii bacon (aprox 7 felii/portie)
  • 1/3 cana ceapa taiata marunt
  • 1 cana vin rosu
  • 1 cana supa de vita, strecurata
  • 1/4 cana sos demi-glace
  • 3 linguri unt nesarat
  • 1/4 lingurita amidon de porumb
Sos demi-glace
  • 1 kg oase de vita
  • 1 kg piept de vitel cu os
  • 500 gr rasol de vita cu os
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 2 linguri otet
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa mare
  • 1 telina
  • 2 frunze dafin
  • 1 legatura patrunjel
  • 3-4 fire cimbru
  • 1 fir rozmarin
  • 1/2 lingura piper negru, boabe
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare Muschi de vita invelit in bacon, cu sos demi-glace

  1. Muschiul de vita se portioneaza si se condimenteaza cu 2 1/2 lingurite piper si 1 ½ lingurita sare.

  2. Se amesteca ¼ cana patrunjel, rozmarinul si 3 linguri cimbru.

  3. Cu acest mix de condimente, se freaca bine carnea.

  4. Se infasoara feliile de bacon in jurul fiecarei portii de carne fixandu-le cu scobitori.

  5. Se incinge o tigaie teflonata la foc mediu si se prajeste carnea timp de 8-10 minute, pana se prajeste uniform, pe toate partile. Sucul lasat de carne se pastreaza in tigaie.

  6. Se scoate muschiul si se asaza intr-o tava pentru cuptor. Se coace 40-50 de minute, la 200 grade Celsius.

  7. Se scoate din cuptor si se taie felii .

  8. Cat se coace muschiul, se incalzeste sucul carnii, la foc mediu. Se adauga ceapa si restul de cimbru.

  9. Se calesc 3 minute, apoi se adauga vinul, amestecand constant, timp de 2-3 minute, pana incepe sa fiarba.

  10. Se adauga supa de vita si sosul demi-glace si se aduce la fierbere.

  11. Se fierbe 10-12 minute pana cand scade la jumatate.

  12. Se ia tigaia de pe foc, se adauga restul de piper, patrunjelul ramas si untul, amestecand, pana cand untul se topeste. Pentru un sos mai gros, se adauga ¼ lingurita amidon de porumb.

Sosul se toarna peste friptura si se poate servi.

Sosul demi-glace

Sosul demi-glace se gaseste in comert.
Necesita 2 zile de preparare, aproape 12 ore de fierbere si este destul de laborios.
Pentru pasionati, iata reteta:

1. Se asaza oasele, intr-un singur strat, intr-o tava mare si se dau la cuptor, la foc maxim, pentru 1 ora.

2. Zarzavatul se taie bucati mari si se asaza intr-o oala mare, impreuna cu restul ingredientelor.

3. Carnea se scoate din cuptor si se aseaza in oala, peste legume.

4. Se adauga apa rece, cat sa fie carnea si legumele perfect acoperite. Se asezoneaza cu sare.

5. Se fierbe la foc mic, circa 7 ore, fara sa clocoteasca. In tot acest timp, nu se amesteca in supa si nu se mai adauga apa. Doar se spumuieste din cand in cand.

6. Se strecoara supa folosind o strecuratoare in care se asaza tifon dublu.

7. Dupa ce s-a racit, supa strecurata se asaza in frigider pana a doua zi. Se ia toata grasimea care s-a solidificat deasupra si se arunca. Supa va arata ca o racitura.

8. Se pune supa intr-o oala si se fierbe la foc mic timp de 3 ore pana se reduce mai mult de jumatate.

9. Se strecoara supa redusa prin tifon. Se lasa in frigider pana se intareste. Va arata ca jeleul. Rezista 2 saptamani in frigider si 6 luni in congelator.