Aluatul
-
Faina si sarea se amesteca intr-un bol. Se adauga fulgii de unt si, folosind cutitul de patiserie, se amesteca in faina sectionand in acelasi timp untul, pana cand rezulta un mix in care bucatele de unt au marimea unei boabe de mazare. Intr-un alt bol, se amesteca apa de la gheata, smantana luata direct din frigider si sucul de lamaie..
-
Cu ajutorul degetelor sau cu o lingura de lemn se mixeaza incet cele doua amestecuri pana cand se obtine un aluat omogen.
-
Se framata de cateva ori, apoi se formeaza lejer o bila (nu trebuie sa fie perfecta) care se pune intr-un castron, se acopera cu film alimentar si se introduce la frigider 1-2 ore, pana cand aluatul se intareste.
Umplutura
-
Se incinge o tigaie sau o cratita nonaderenta, la foc iute. Cu cat cratita are o circumferinta mai mare, cu atat mai bine. Se pune untul, apoi se adauga ciupercile, care se aranjeaza, cu ajutorul unei linguri de lemn, intr-un singur strat.
-
Se soteaza ciupercile si se lasa pe foc pana cand lichidul se evapora.
-
Se adauga ceapa, usturoiul si se soteaza pana cand ceapa devine translucida iar ciupercile devin usor maronii.
-
Se ia cratita de pe foc si se toarna sherry-ul si ramurelele de cimbru si rozmarin. Se asaza din nou la foc mediu pana cand se evapora alcoolul. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.
-
Se asaza pe un platou tapetat cu hartie de copt si se lasa sa se raceasca. Cu aceasta ocazie, aruncati crengutele mari de cimbru si rozmarin si bucatile prea mari de usturoi, daca exista.
- In acest timp, intr-o alta cratita, se fierb cartofii, cateva minute, cat sa se inmoaie.
Asamblarea galettei
-
Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius.
-
Se scoate aluatul din frigider si pe suprafata de lucru presarata cu faina se intinde o foaie de aluat rotunda, cu circumferinta de 27-28 cm. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se transfera foaia de aluat.
-
Se asterne deasupra aluatului, un strat de cartofi.
-
Se amesteca ¾ din cantitatea de branza sfaramata cu amestecul de ciuperci si se toarna deasupra cartofilor, lasand de jur imprejur o margine de 4 cm.
-
Urmeaza al doilea strat de cartofi, apoi marginile aluatului se impaturesc peste umplutura, ramanand centrul descoperit.
-
Se introduce in cuptor si se coace 30 minute. Dupa acest timp, se scoate din cuptor se presara cu restul de branza si se mai lasa inca 5-10 minute, sa se topeasca branza.
-
Se scoate din cuptor, se lasa sa se racoreasca 5 minute, apoi se asaza pe un platou. Se poate servi calda sau la temperatura camerei.