-
Daca nu aveti vinete mici puteti folosi vinete mai mari. Acestea se taie in doua, pe lungime, si se prajesc in prealabil in ulei pana cand se inmoaie.
-
Se incinge cuptorul la 140 grade Celsius.
-
Se curata si se taie ceapa pestisori sau patrate mari.
-
Se decojesc cateii de usturoi si se toaca marunt.
-
Se scot samburii ardeilor si se taie in patrate cu latura de 1,5-2 centimetri.
-
Se taie rosiile cuburi.
-
Se asaza vinetele intr-o tava. Se decupeaza un capac pe laterala vinetelor. Se extrage o parte din miezul vinetelor. Se taie cuburi jumatate din cantitatea de miez de vinete.
-
Se presara putina sare in interiorul vinetelor.
-
Se incing 4 linguri de ulei intr-o tigaie. Se adauga ceapa si usturoiul si se soteaza pana cand ceapa devine sticloasa.
-
Se adauga ardeii grasi, vinetele si, dupa 2 minute, zaharul, scortisoara si chimionul. Se amesteca bine.
-
Se adauga rosiile, pasta de tomate si un pahar de apa. Se lasa totul la inabusit timp de 10 minute.
-
Se umplu vinetele, scurse de lichidul format in interior, cu amestecul de legume.
-
Se toarna deasupra restul de ulei de masline si se introduc la cuptor pentru 35-45 de minute pana cand vinetele s-au inmuiat si legumele s-au rumenit.
-
Imam bayildi se serveste ca meze (aperitiv) sau mancare in sine, cald dar mai ales rece.
In mod traditional vinetele se curata partial (se cojesc pe lungime, din loc in loc, pentru a obtine un efect zebrat).
Exista si o varianta mai putin aromata a acestei retete, in care scortisoara si chimionul sunt inlocuite cu o legatura de patrunjel.
Imam Bayildi se traduce literal “Imamul a lesinat”.