Cotlet de vita in stil florentin – Bistecca alla Fiorentina

Ingrediente Cotlet de vita in stil florentin – Bistecca alla Fiorentina

Compozitie
  • 750 gr cotlet de vita cu os de 3-4 cm grosime
  • 1/2 cana ulei de masline
  • 2 catei de usturoi taiati felii
  • 1 lingura frunze de rozmarin proaspat, taiat mare
  • 3 crengute rozmarin
  • dupa gust sare, piper, ulei de masline extra-virgin

Mod de preparare Cotlet de vita in stil florentin – Bistecca alla Fiorentina

Timpul mentionat nu cuprinde perioada de marinare.

  1. Se elimina grasimea de pe cotlete si se usuca cu un prosop de hartie.

  2. Intr-un castron larg se face o marinada din uleiul de masline, usturoi si rozmarin.

  3. Se introduc in acest amestec cotletele, se acopera cu folie de platic si se lasa in frigider pentru 24 de ore. Din cand in cand se intorc cotletele in marinada.

  4. Se lasa carnea sa ajunga la temperatura camerei.

  5. Se incalzeste bine o tigaie teflonata sau gratarul (ideal ar fi un gratar cu carbuni).

  6. Se scoate carnea din marinada, se elimina de pe ea orice urma de rozmarin sau usturoi si se usuca cu un prosop de hartie.

  7. Se asaza carnea in tigaie sau pe gratar. Friptura poate fi facuta in sange, medie sau bine facuta, dar traditional se serveste in sange.

  8. Se pune friptura pe un platou, se asezoneaza cu sare si piper, se acopera platoul cu un capac si se lasa carnea “sa se odihneasca” 5 minute.

  9. Carnea se dezoseaza, taind de o parte si de alta a osului. Cele doua parti se taie la randul lor in cate o felie subtire.

  10. Se adauga peste friptura sosul de carne strans in platou putin ulei de masline extra-virgin de foarte buna calitate.

  11. Se poate servi cu cartofi sote si salata verde cu lamaie.