Dupa nenumarate incercari de retete de briose, aceasta se situeaza categoric pe primul loc, fiind absolut delicioasa datorita multitudinii de arome care se imbina perfect, rezultatul fiind divin.
Chiar daca are mai multi pasi in pregatire decat majoritatea retetelor de briose, nu veti fi dezamagiti la final.
Pentru inceput se pregatesc toate ingredientele (cele lichide trebuie sa ajunga la temperatura camerei, inainte de mixare), se incalzeste cuptorul la 180 grade si se pregateste tava de briose cu hartiute speciale pentru briose. Reteta este calculata pentru 12 briose.
Caramelizarea ananasului
- Se scurge ananasul din compot si se taie bucatele de cca 2-3 cm.
- Intr-o tigaie medie se topeste untul, la foc mic, dupa care se adauga restul ingredientelor: zaharul, scortisoara, vanilia, cuisoarele si esenta de rom, amestecand continuu pana cand totul devine un sos omogen.
- Se adauga ananasul, se amesteca cu sosul si se lasa la caramelizat cca 10 minute, amestecand din cand in cand.
- La final se scoate ananasul caramelizat pe o farfurie, indepartand restul ingredientelor, si se lasa la racit.
Pregatirea compozitiei
- Intr-un vas teflonat se topeste untul, la foc mic. Se poate topi si la bain marie sau la cuptorul cu microunde, intr-un vas termorezistent. Dupa topire se lasa la racit.
- Se amesteca intr-un vas ingredientele solide: faina, zaharul, praful de copt si zaharul vanilat.
- Cand untul topit s-a racit (poate fi caldut, dar nu fierbinte), se amesteca intr-un vas separat ingredientele lichide: laptele, ouale, untul topit si compotul de ananas.
- Ingredientele lichide se toarna peste cele solide, amestecand foarte putin, pana la omogenizare.
- Se adauga fulgii de migdale si ananasul, se mai amesteca de cateva ori, atat cat sa se incorporeze toate.
- Cu o lingura mai mare sau cu un scoop de inghetata se pune compozitia in formele de briose din tava.
- Tava se da la cuptorul incalzit in prealabil si se lasa 20-25 de minute la aceeasi temperatura, 180 grade, pana cand briosele capata o culoare rumenie.
- Dupa ce se scot briosele din cuptor, se mai lasa cateva minute in tava pentru a se racori, dupa care se scot pe un gratar pentru racirea completa.
Glazura
- Ciocolata alba taiata in bucatele se topeste la bain marie sau in cuptorul cu microunde, impreuna cu untul si laptele, dupa care se lasa la racit.
- Cand briosele sunt racite aproape complet, se orneaza cu glazura calduta.
Se pot servi si fara glazura, dar recomandam totusi si acest ultim ingredient pentru o aroma cat mai complexa.
In spatele brioselor perfecte stau trei secrete:
- Ingredientele trebuie sa se pregateasca separat solide/lichide.
- Ingredientele lichide trebuie sa fie la temperatura camerei.
- Dupa mixarea ingredientelor, nu se amesteca decat foarte putin, acest lucru oferind textura pufoasa a brioselor.
Incercati si briosele cu fructe de padure si fulgi de migdale.
de Slimo