Strudel cu mere – Apfelstrudel

Ingrediente Strudel cu mere – Apfelstrudel

Compozitie
  • 300 gr faina
  • 155 gr unt (80% grasime)
  • 2 fiole esenta de rom
  • 50 gr stafide
  • 50 gr pesmet
  • 100 gr zahar pudra + pentru pudrat
  • 1 ou
  • 1 – 11/2 lingurita otet de vin alb
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1 varf lingurita sare

Mod de preparare Strudel cu mere – Apfelstrudel

Aluatul de placinta

  1. Pentru aluatul de placinta, se cerne faina intr-un castron si se amesteca cu sarea.

  2. Se adauga 50 gr unt la temperatura camerei. Se framanta usor, pana cand se obtine un aluat sfaramicios.

  3. Se bate oul cu o furculita, se adauga otetul si se completeaza cu apa calda pana la 75 ml.

  4. Se toarna usor acest amestec peste faina, in centru, framantand continuu.

  5. Dupa ce s-au incorporat tot amestecul de ou si apa, ar trebui sa se obtina un aluat omogen si suplu. Se mai framanta timp de 2-3 minute.

  6. Se ia aluatul si se loveste de masa, de o suta de ori, astfel incat aluatul sa devina foarte elastic prin dezvoltarea glutenului. Daca se sare peste aceasta etapa, aluatul nu va avea elasticitatea necesara pentru a fi intins cu mainile.

  7. Se pune aluatul intr-un vas cald si uscat, tapetat cu hartie de copt. Se acopera vasul si se lasa aluatul sa se odihneasca cel putin 30 de minute

     * Se pot folosi si foi de placinta din comert

Umplutura

  1. Se incinge cuptorul la 220 grade Celsius.

  2. Se curata merele de coaja, cotor si seminte. Se taie cubulete de circa 0,5 cm. Se pun intr-un castron si se adauga esenta de rom, stafidele, zaharul pudra si scortisoara. Se amesteca totul si se lasa deoparte, astfel incat merele sa-si lase un pic de zeama, iar aceasta sa fie absorbita de stafide.

  3. Intr-o tigaie, se topesc 30 gr de unt. Se adauga pesmetul, se amesteca si se lasa la rumenit. (Atentie, se arde foarte repede!) Dupa ce s-a rumenit, se ia de pe foc si se lasa la racit.

  4. Se topeste untul ramas (75 gr) intr-un ibric si se lasa la racit.

  5. Se intinde pe suprafata de lucru o fata de masa curata si se presara cu faina. In prima faza, se intinde aluatul cu sucitorul. Cu grija, se unge cu untul topit.

  6. Aluatul se intinde pana devine o foaie foarte subtire de marimea suprafetei de lucru. (Puteti realiza acest lucru astfel: bagati mainile sub aluat, cu grija, si il intindeti usor, prin tragere, dinspre mijloc spre margine. Repetati operatiunea, stropind din cand in cand aluatul cu unt topit.)

  7. Odata intinsa foaia, se taie marginile mai groase si se stropeste din nou cu unt.

  8. Se presara pesmetul pe suprafata foilor. Se asaza compozitia de mere si stafide pe latura mai mica si se ruleaza cu ajutorul fetei de masa.

  9. Se asaza cu grija, intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se ung strudelele cu restul de unt topit.

  10. Se baga in cuptorul incins si se lasa 15 minute. Se reduce focul si se mai lasa 40-45 de minute.

  11. Se scot din cuptor si se presara zaharul pudra.

  12. Cand s-a mai racit un pic, dar nu de tot, se taie strudelul in felii de 6-7 cm grosime.