Aluatul de placinta
-
Pentru aluatul de placinta, se cerne faina intr-un castron si se amesteca cu sarea.
-
Se adauga 50 gr unt la temperatura camerei. Se framanta usor, pana cand se obtine un aluat sfaramicios.
-
Se bate oul cu o furculita, se adauga otetul si se completeaza cu apa calda pana la 75 ml.
-
Se toarna usor acest amestec peste faina, in centru, framantand continuu.
-
Dupa ce s-au incorporat tot amestecul de ou si apa, ar trebui sa se obtina un aluat omogen si suplu. Se mai framanta timp de 2-3 minute.
-
Se ia aluatul si se loveste de masa, de o suta de ori, astfel incat aluatul sa devina foarte elastic prin dezvoltarea glutenului. Daca se sare peste aceasta etapa, aluatul nu va avea elasticitatea necesara pentru a fi intins cu mainile.
-
Se pune aluatul intr-un vas cald si uscat, tapetat cu hartie de copt. Se acopera vasul si se lasa aluatul sa se odihneasca cel putin 30 de minute
* Se pot folosi si foi de placinta din comert
Umplutura
-
Se incinge cuptorul la 220 grade Celsius.
-
Se curata merele de coaja, cotor si seminte. Se taie cubulete de circa 0,5 cm. Se pun intr-un castron si se adauga esenta de rom, stafidele, zaharul pudra si scortisoara. Se amesteca totul si se lasa deoparte, astfel incat merele sa-si lase un pic de zeama, iar aceasta sa fie absorbita de stafide.
-
Intr-o tigaie, se topesc 30 gr de unt. Se adauga pesmetul, se amesteca si se lasa la rumenit. (Atentie, se arde foarte repede!) Dupa ce s-a rumenit, se ia de pe foc si se lasa la racit.
-
Se topeste untul ramas (75 gr) intr-un ibric si se lasa la racit.
-
Se intinde pe suprafata de lucru o fata de masa curata si se presara cu faina. In prima faza, se intinde aluatul cu sucitorul. Cu grija, se unge cu untul topit.
-
Aluatul se intinde pana devine o foaie foarte subtire de marimea suprafetei de lucru. (Puteti realiza acest lucru astfel: bagati mainile sub aluat, cu grija, si il intindeti usor, prin tragere, dinspre mijloc spre margine. Repetati operatiunea, stropind din cand in cand aluatul cu unt topit.)
-
Odata intinsa foaia, se taie marginile mai groase si se stropeste din nou cu unt.
-
Se presara pesmetul pe suprafata foilor. Se asaza compozitia de mere si stafide pe latura mai mica si se ruleaza cu ajutorul fetei de masa.
-
Se asaza cu grija, intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se ung strudelele cu restul de unt topit.
-
Se baga in cuptorul incins si se lasa 15 minute. Se reduce focul si se mai lasa 40-45 de minute.
-
Se scot din cuptor si se presara zaharul pudra.
-
Cand s-a mai racit un pic, dar nu de tot, se taie strudelul in felii de 6-7 cm grosime.