Sanda Marin, pe numele ei adevarat Cecilia Maria Simionescu, este autoarea celei mai cunoscute carti de bucate romanesti. Dupa 6 ani de truda, reuseste sa-si publice cartea in 1936, avand prefata scrisa de Pastorel Teodoreanu, un alt mare gurmand al vremii.
De atunci, generatii intregi de romance gatesc dupa retetele Sandei Marin.
-
Carnea de porc sau amestecata, de vaca si de porc, se toaca impreuna cu miezul unei felii groase de paine, muiat si stors.
-
Ceapa taiata marunt se prajeste separat, in untura.
-
Cand ceapa a inceput sa-si schimbe culoarea, se adauga orezul ales si spalat.
-
Se calesc impreuna cateva minute si se sting cu putina apa, apoi se amesteca cu carnea, se adauga verdeata tocata marunt, sare si un praf de piper.
-
Se ia o capatana de varza si se desface foaie cu foaie.
-
Fiecarei frunze i se taie cotorul, apoi se taie in bucati potrivit de mari. In ele se inveleste camea pentru sarmale.
-
Varza ramasa neintrebuintata la sarmale se taie ca taiteii, mai grosi.
-
Se pune un strat de varza taiata in cratita apoi se asaza sarmalele una langa alta si un al doilea rand, daca ies mai multe.
-
Deasupra se pune inca un strat de varza taiata si un ardei gras taiat subtire.
-
Se adauga boiaua de ardei si o lingura de untura.
-
Sarmalele sunt mult mai bune incalzite de aceea este mai bine sa fie pregatite din ajun.
-
Se lasa sa fiarba pe aragaz (la foc mediu, 1 ora – n.r.), apoi se dau la cuptor, la foc potrivit (160 -170 grade Celsius – n.r.) si se tin pana scade zeama (aproximativ 2 ore)
Se servesc calde, cu smantana si mamaliguta.
Timpul a fost calculat astfel: 45 minute – pregatirea sarmalelor, 3 ore – fierbere si coacere.
Pentru reteta de Sarmale de post, vezi aici.