Sarmale romanesti cu varza acra (reteta Sandei Marin)

Ingrediente Sarmale romanesti cu varza acra (reteta Sandei Marin)

Compozitie
  • 1 varza murata mare sau 2 mijlocii
  • 750 gr carne macra (porc sau amestec de porc si vita)
  • 1 felie paine
  • 2 cepe
  • 2 linguri orez
  • 100 gr untura
  • 1 crenguta mica cimbru uscat
  • 1 ardei gras
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 1 legatura marar tocata
  • dupa gust sare si piper

Mod de preparare Sarmale romanesti cu varza acra (reteta Sandei Marin)

Sanda Marin, pe numele ei adevarat Cecilia Maria Simionescu, este autoarea celei mai cunoscute carti de bucate romanesti. Dupa 6 ani de truda, reuseste sa-si publice cartea in 1936, avand prefata scrisa de Pastorel Teodoreanu, un alt mare gurmand al vremii.
De atunci, generatii intregi de romance gatesc dupa retetele Sandei Marin.

  1. Carnea de porc sau amestecata, de vaca si de porc, se toaca impreuna cu miezul unei felii groase de paine, muiat si stors.

  2. Ceapa taiata marunt se prajeste separat, in untura.

  3. Cand ceapa a inceput sa-si schimbe culoarea, se adauga orezul ales si spalat.

  4. Se calesc impreuna cateva minute si se sting cu putina apa, apoi se amesteca cu carnea, se adauga verdeata tocata marunt, sare si un praf de piper.

  5. Se ia o capatana de varza si se desface foaie cu foaie.

  6. Fiecarei frunze i se taie cotorul, apoi se taie in bucati potrivit de mari.  In ele se inveleste camea pentru sarmale.

  7. Varza ramasa neintrebuintata la sarmale se taie ca taiteii, mai grosi.

  8. Se pune un strat de varza taiata in cratita apoi se asaza sarmalele una langa alta si un al doilea rand, daca ies mai multe.

  9. Deasupra se pune inca un strat de varza taiata si un ardei gras taiat subtire.

  10. Se adauga boiaua de ardei si o lingura de untura.

  11. Sarmalele sunt mult mai bune incalzite de aceea este mai bine sa fie pregatite din ajun.

  12. Se lasa sa fiarba pe aragaz (la foc mediu, 1 ora – n.r.), apoi se dau la cuptor, la foc potrivit (160 -170 grade Celsius – n.r.) si se tin pana scade zeama (aproximativ 2 ore)

Se servesc calde, cu smantana si mamaliguta.
Timpul a fost calculat astfel: 45 minute – pregatirea sarmalelor, 3 ore – fierbere si coacere.

Pentru reteta de Sarmale de post, vezi aici.