Prajiturele de Craciun cu miere si nuca – Melomakarona

Ingrediente Prajiturele de Craciun cu miere si nuca – Melomakarona

Compozitie
  • 1 1/2 cana ulei de floarea soarelui
  • 1 cana zahar
  • 3/4 cani suc de portocale proaspat stoarse
  • 1/4 cana brandy
  • 3 cani faina
  • 1 cana gris
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 portocala (doar coaja rasa)
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • 1/2 lingurita cuisoare macinate
Siropul si toppingul
  • 2 cani apa
  • 2 cani miere
  • 1 baton scortisoara
  • 3-4 cuisoare intregi
  • 2 cani nuci macinate

Mod de preparare Prajiturele de Craciun cu miere si nuca – Melomakarona

Pentru prajituri

  1. Se preincalzeste cuptorul la 160 C, daca este un cuptor cu convectie sau 180 C, daca este un cuptor normal.

  2. Se dizolva bicarbonatul de sodiu in sucul de portocale.

  3. Se pun toate ingredientele uscate (faina, grisul, zaharul, coaja de portocala rasa, scortisoara si cuisoarele) si se amesteca bine.

  4. Se face un gol in mijloc si  se adauga ingredientele lichide (uleiul, coniacul, sucul de portocale).

  5. Se framanta aluatul pana devine lipicios.

  6. Se ia o bucatica de aluat  si i se da o forma, la alegere. Fie forma de bastonas usor aplatizat pe laterale, fie forma de parjoala, fie forma de chiftea (rotunda si plata).

  7. Se tapeteaza tava cu hartie de copt si se pun prajiturile in tava avand grija sa nu fie prea apropiate una de alta.

  8. Se coc  timp de 15-20 de minute pana devin maronii.

  9. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca bine.

Siropul si toppingul

  1. Prajiturelele vor fi inmuiate in sirop fierbinte, deci pregatirea siropului incepe dupa ce prajiturelele s-au racit complet.

  2. Se pun apa, mierea, zaharul, scortisoara si cuisoarele intr-o oala adanca sau o tigaie adanca.

  3. Se aduc ingredientele la fierbere la foc mediu si se lasa 2-3 minute sa fiarba.

  4. Se reduce focul la minim. Indata ce incepe sa fiarba sosul, se va forma o spuma la suprafata acestuia. Se spumuieste si se arunca spuma.

  5. Se scot  batonul de scortisoara si cuisoarele

  6. Se asaza prajiturelele in oala cu sirop fierbinte si se tin acoperite complet de sirop, cu o spatula de lemn, timp de 0,45-1 min in functie de cat de imbibate se doresc.

  7. Odata ce prajiturile s-au inmuiat bine, se scot pe un platou si se formeaza straturi intre care se pune nuca macinata intre ele, oricat de multa se doreste.

  8. Melomakarona nu se tin in frigider. Se acopera cu folie de plastic sau se depoziteaza in caserole, astfel incat sa nu se usuce.