Pentru prajituri
-
Se preincalzeste cuptorul la 160 C, daca este un cuptor cu convectie sau 180 C, daca este un cuptor normal.
-
Se dizolva bicarbonatul de sodiu in sucul de portocale.
-
Se pun toate ingredientele uscate (faina, grisul, zaharul, coaja de portocala rasa, scortisoara si cuisoarele) si se amesteca bine.
-
Se face un gol in mijloc si se adauga ingredientele lichide (uleiul, coniacul, sucul de portocale).
-
Se framanta aluatul pana devine lipicios.
-
Se ia o bucatica de aluat si i se da o forma, la alegere. Fie forma de bastonas usor aplatizat pe laterale, fie forma de parjoala, fie forma de chiftea (rotunda si plata).
-
Se tapeteaza tava cu hartie de copt si se pun prajiturile in tava avand grija sa nu fie prea apropiate una de alta.
-
Se coc timp de 15-20 de minute pana devin maronii.
-
Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca bine.
Siropul si toppingul
-
Prajiturelele vor fi inmuiate in sirop fierbinte, deci pregatirea siropului incepe dupa ce prajiturelele s-au racit complet.
-
Se pun apa, mierea, zaharul, scortisoara si cuisoarele intr-o oala adanca sau o tigaie adanca.
-
Se aduc ingredientele la fierbere la foc mediu si se lasa 2-3 minute sa fiarba.
-
Se reduce focul la minim. Indata ce incepe sa fiarba sosul, se va forma o spuma la suprafata acestuia. Se spumuieste si se arunca spuma.
-
Se scot batonul de scortisoara si cuisoarele
-
Se asaza prajiturelele in oala cu sirop fierbinte si se tin acoperite complet de sirop, cu o spatula de lemn, timp de 0,45-1 min in functie de cat de imbibate se doresc.
-
Odata ce prajiturile s-au inmuiat bine, se scot pe un platou si se formeaza straturi intre care se pune nuca macinata intre ele, oricat de multa se doreste.
-
Melomakarona nu se tin in frigider. Se acopera cu folie de plastic sau se depoziteaza in caserole, astfel incat sa nu se usuce.