Se scot cotoarele gogosarilor cu atentie, se curata bine in interior de seminte si nervuri si se spala, apoi se pun cu gura in jos sa se scurga.
Se curata morcovul, telina si varza, apoi se toaca legumele: varza se taie fideluta iar morcovul si telina se dau prin razatoarea mare. Se amesteca apoi cu 2 linguri de sare si se framanta bine, pana se inmoaie putin. Se amesteca si cu 2 linguri de hrean ras.
Se umplu gogosarii cu amestecul de varza si se indeasa foarte bine. Merele se taie rondele mai groase si se pune cate o feliuta la gura fiecarui gogosar.
Intr-un borcan mare, cu gura larga se asaza cateva tije de telina cu frunze, apoi se asaza gogosarii, printre ei punandu-se betisoare de hrean, rondele de mar si boabe de struguri. Deasupra se pun iar frunze de telina.
Se fierbe solutia de otet cu apa, sare, zahar si condimente si se pune fierbinte in borcan. Se pune capacul iar borcanul se fierbe la bain-marie jumatate de ora. Se lasa sa se raceasca in oala.