Butterfish este o specie de cod, numita cod negru. Pe piata romaneasca a patruns sub numele de butterfish. De aceea am pastrat aceeasi denumire, pentru a usura identificarea speciei de peste la care facem referire.
-
Se alege si se spala lintea. Spre deosebire de fasole, lintea nu are nevoie de inmuiere.
-
Intr-o oala, se toarna o cana de apa sau de supa de legume si se aduce la fierbere. Se adauga 1 cana de linte si se lasa sa fiarba la foc mic-mediu, 45 de minute. Spre sfarsit, se adauga sare, dupa gust.
-
Alaturi de linte, se pot adauga cateva fire de patrunjel, 2 catei de usturoi, 1 varf de cutit de ghimbir sau, daca nu va place ghimbirul, 1 ceapa.
-
Se lasa sa se raceasca putin.
-
Cat timp fierbe lintea, se preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius si se unge o tava cu unt.
-
Intr-un bol, se amesteca untul, patrunjelul si ceapa verde.
-
Se spala pestele si legumele.
-
Se taie partea lemnoasa a sparanghelului, cam 2 cm. Se taie prazul, pastrand partea alba si 2 cm din cea verde.
-
Se asaza fileurile de butterfish in tava, se stropesc cu suc de lamaie si se presara cu sare si piper.
-
Se asaza sparanghelul si prazul in tava.
-
Se toarna, atat peste fileuri cat si peste legume, cate 2 lingurite din compozitia de unt, ceapa si patrunjel.
-
Se pune tava in cuptor pentru 5 minute, pana se topeste untul, se scoate din cuptor, se intorc fileurile si legumele si se stropesc cu amestecul de unt ramas. Se lasa in cuptor 15-20 minute.
Pestele se asaza pe un pat de linte neagra si se poate servi.