Butterfish file la cuptor, cu praz si sparanghel

Ingrediente Butterfish file la cuptor, cu praz si sparanghel

Compozitie
  • 4 fileuri butterfish
  • 8 lingurite unt nesarat
  • 4 lingurite patrunjel tocat, fin
  • 4 lingurite ceapa verde
  • 1 ceasca suc de lamaie
  • 2 lamai
  • 8 fire sparanghel
  • 2 buc praz
  • dupa gust sare si piper
Lintea
  • 1 cana linte neagra
  • 1 cana apa sau supa de legume strecurata
  • 3-4 fire patrunjel (optional)
  • 2 usturoi (optional)
  • 1 varf de cutit ghimbir (optional)
  • 1 ceapa medie (optional)
  • dupa gust sare

Mod de preparare Butterfish file la cuptor, cu praz si sparanghel

Butterfish este o specie de cod, numita cod negru. Pe piata romaneasca a patruns sub numele de butterfish. De aceea am pastrat aceeasi denumire, pentru a usura identificarea speciei de peste la care facem referire.

  1. Se alege si se spala lintea. Spre deosebire de fasole, lintea nu are nevoie de inmuiere.

  2. Intr-o oala, se toarna o cana de apa sau de supa de legume si se aduce la fierbere. Se adauga 1 cana de linte si se lasa sa fiarba la foc mic-mediu, 45 de minute. Spre sfarsit, se adauga sare, dupa gust.

  3. Alaturi de linte, se pot adauga cateva fire de patrunjel, 2 catei de usturoi, 1 varf de cutit de ghimbir sau, daca nu va place ghimbirul, 1 ceapa.

  4. Se lasa sa se raceasca putin.

  5. Cat timp fierbe lintea, se preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius si se unge o tava cu unt.

  6. Intr-un bol, se amesteca untul, patrunjelul si ceapa verde.

  7. Se spala pestele si legumele.

  8. Se taie partea lemnoasa a sparanghelului, cam 2 cm. Se taie prazul, pastrand partea alba si 2 cm din cea verde.

  9. Se asaza fileurile de butterfish in tava, se stropesc cu suc de lamaie si se presara cu sare si piper.

  10. Se asaza sparanghelul si prazul in tava.

  11. Se toarna, atat peste fileuri cat si peste legume, cate 2 lingurite din compozitia de unt, ceapa si patrunjel.

  12. Se pune tava in cuptor pentru 5 minute, pana se topeste untul, se scoate din cuptor, se intorc fileurile si legumele si se stropesc cu amestecul de unt ramas. Se lasa in cuptor 15-20 minute.

Pestele se asaza pe un pat de linte neagra si se poate servi.