Un desert perfect in lunile de vara in care ne bucuram de fructe de padure proaspete. Aceste fructe se pot congela in pachete mici, ca sa le putem folosi ori de cate ori poftim in restul anului. Sau, in cazul in care nu este loc in congelator, le putem cumpara direct congelate din hipermarket.
Toate retetele de briose au aproximativ aceiasi pasi, plus-minus unul doi, in functie de ingrediente.
Pentru inceput se pregatesc toate ingredientele (cele lichide trebuie sa ajunga la temperatura camerei, inainte de mixare), se incalzeste cuptorul la 180 grade si se pregateste tava de briose cu hartiute speciale pentru briose. Reteta este calculata pentru 12 briose.
Pregatirea compozitiei
- Intr-un vas teflonat se topeste untul la foc mic. Se poate topi si la bain marie sau la cuptorul cu microunde, intr-un vas termorezistent. Dupa topire se lasa la racit.
- Se amesteca intr-un vas ingredientele solide: faina, zaharul, praful de copt si zaharul vanilat.
- Cand untul topit s-a racit (poate fi caldut, dar nu fierbinte), se amesteca intr-un vas separat ingredientele lichide: laptele, ouale, esenta de migdale si untul topit.
- Ingredientele lichide se toarna peste cele solide, amestecand foarte putin, pana la omogenizare.
- Se adauga fructele proaspete sau congelate, se mai amesteca de cateva ori, atat cat sa se incorporeze totul.
- Cu o lingura mai mare sau cu un scoop de inghetata se pune compozitia in formele de briose.
- Se presara cativa fulgi de migdale deasupra.
- Tava se da la cuptorul incalzit in prealabil si se lasa 20-25 minute, pana briosele capata o culoare rumenie.
- Dupa ce se scot briosele din cuptor, se mai lasa cateva minute in tava pentru a se racori, dupa care se scot pe un gratar pentru racirea completa.
- Se presara zahar pudra deasupra si se servesc alaturi de o ceasca cu ceai de fructe.
Daca doriti, fulgii de migdale se pot adauga si in compozitie, la pasul 5, odata cu fructele.
Reamintesc cele 3 secrete pentru obtinerea brioselor perfecte:
- Ingredientele trebuie sa se pregateasca separat solide/lichide.
- Ingredientele lichide trebuie sa fie la temperatura camerei.
- Dupa mixarea ingredientelor, nu se amesteca decat foarte putin, acest lucru oferind textura pufoasa a brioselor.
Incercati si briosele cu ananas caramelizat, fulgi de migdale si glazura de ciocolata alba.
de Slimo