Ziti la cuptor cu sos de rosii, carne, mozzarella, parmezan si ricotta

Ingrediente Ziti la cuptor cu sos de rosii, carne, mozzarella, parmezan si ricotta

Compozitie
  • 450 gr paste ziti
  • 450 gr carne de vita, tocata
  • 1 ceapa mare, taiata cubulete
  • 3-4 catei de usturoi, maruntiti
  • 1 lingura rozmarin sau busuioc proaspat, taiat marunt
  • 1 lingura amestec 1/3 lingura oregano uscat + 1/3 lingura busuioc uscat + 1/3 lingura cimbru uscat
  • 1/2 lingurita fulgi de ardei iute
  • 900 gr sos de rosii pentru paste (poate fi preparat in casa sau cumparat din comert)
  • 225 gr mozzarella, rasa
  • 1 cana cu varf branza ricotta
  • 1 cana parmezan ras
  • dupa nevoie ulei de masline

Mod de preparare Ziti la cuptor cu sos de rosii, carne, mozzarella, parmezan si ricotta

  1. Se aduce la fierbere o oala mare cu apa si sare. Se adauga pastele si se fierb “al dente”, neacoperite.

  2. Se scurg, cu ajutorul unei site, si se stropesc cu ulei de masline ca sa nu se lipseasca. Se acopera cu un capac si se lasa deoparte pana cand este gata sosul.

  3. Se toarna 1-2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie foarte mare, la foc mediu spre iute.

  4. Cand uleiul s-a incins bine se adauga carnea tocata cu un praf de sare.

  5. Daca este prea multa carne este preferabil sa fie impartita in portii. Important este ca tigaia sa nu fie foarte “aglomerata”.

  6. Cu ajutorul unei spatule se desfac toate “cocoloasele” mari de carne, daca este cazul. Se prajeste bine.

  7. Cand carnea s-a prajit aproape complet se adauga ceapa si se amesteca bine. Se soteaza pana cand ceapa devine translucida si incepe sa se prajeasca usor (4 – 5 minute).

  8. Se adauga usturoiul, rozmarinul sau busuiocul proaspat, amestecul de condimente uscate (format din oregano, busuioc si cimbru), fulgii de ardei iute si se omogenizeaza.

  9. Se lasa 1 minut pe foc apoi se adauga sosul de rosii.

  10. Se amesteca bine si se aduce la fierbere.

  11. Se preincalzeste cuptorul la 190 grade Celsius. Intr-o tava de copt adanca se toarna un strat subtire de sos, se adauga jumatate din branza ricotta si se amesteca bine.

  12. Se pun pastele si se toarna deasupra lor tot sosul.

  13. Se adauga restul de branza riccota, mozzarella si parmezan-ul.

  14. Se lasa in cuptor pana cand capata o frumoasa culoare galben-maronie (aproximativ 20 min).