-
Intr-un vas se pun faina, galbenusul, un praf de sare si cele 100 gr unt. Cu o furculita, se paseaza untul si se amesteca cu faina. Se framanta putin aluatul, se pune intr-o folie de plastic si se introduce in frigider la rece, pentru cel putin o ora.
-
Se curata merele de coaja si de miezul cu seminte, apoi se taie fiecare in 6-8 felii (in functie de marimea merelor). Se pun intr-un bol si se toarna peste ele zeama de lamaie.
-
Se ia o tava rotunda pentru tarte si se lasa cateva minute, sa se incinga la flacara mica.
-
Se pun 170 gr de zahar pudra in tava si se lasa sa se topeasca, amestecandu-se din cand in cand, pana se caramelizeaza usor.
-
Dupa ce s-a topit zaharul, se ia tava de pe foc si se adauga 50 gr unt. Tava ar trebui sa fie suficient de calda pentru ca untul sa se topeasca, fara flacara
-
Dupa ce s-a topit si untul, se asaza in tava primul strat de felii de mere cu partea bombata in jos, una langa alta. Apoi se mai pune inca un rand de mere cu partea bombata in sus, astfel incat sa nu ramana spatii goale intre ele.
-
Se adauga bucatele mici de unt (30 gr) si 2 lingurite de zahar deasupra merelor.
-
Se scoate din frigider aluatul si se intinde o foaie rotunda, groasa. Se asaza aluatul peste mere si se indeasa pe marginile interioare ale tavii. Se inteapa cu furculita din loc in loc.
-
Se introduce tava in cuptorul incalzit la 180°C (foc mediu) si se lasa circa 50 min. pana ce aluatul se rumeneste usor, fara a se arde. In cazul in care se formeaza prea mult lichid, se elimina surplusul cu o lingura. Se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca 10 min..
-
Cat este calda, se desprinde marginea tartei cu un cutit, se acopera tava cu o farfurie intinsa si se rastoarna. Tarta va ajunge pe farfurie.
-
Tarta Tatin poate fi preparata si cu pere, piersici, ananas, etc. Aluatul pentru tarta poate fi inlocuit si de foietaj.