-
Intr-o craticioara se incalzeste laptele cat sa fie suportabil la atingerea pielii
-
Se transfera laptele caldut intr-un castron mare si se presara in ploaie, drojdia, peste el.
-
Se lasa sa se odihneasca 15 minute ca sa se activeze drojdia.
-
Se amesteca faina, zaharul, sarea, mahlepi si masticul intr-un vas mare si se da deoparte.
-
Intr-o craticioara se topesc 7 linguri de unt, se lasa sa ajunga la temperatura camerei, apoi se transfera intr-un castron de dimensiuni medii.
-
Se adauga peste unt, ouale intregi si coaja de portocala si se bat impreuna, apoi se toarna peste lapte si se amesteca pana se omogenizeaza.
-
Folosind un polonic, se toarna cate putin din amestecul cu faina in amestecul de ou cu drojdie si se omogenizeaza bine.
-
Se pune aluatul pe suprafata de lucru pudrata, in prealabil, cu faina.
-
Se pudreaza mainile cu faina si se framanta aluatul, 10 minute. Acesta va deveni moale si elastic.
-
Se unge o bucata de hartie de copt si o bucata de folie de plastic.
-
Se pune aluatul pe hartia de copt si se acopera cu folia de plastic (cu partea unsa cu unt spre aluat).
-
Se lasa sa creasca intr-un loc cald si ferit de curenti, pana isi dubleaza volumul (aproximativ 2 ore).
-
Se scoate folia de plastic si se pune deoparte.
-
Se imparte aluatul in trei parti egale si se transforma in suluri care se rasucesc, sub forma de spirala.(aproximativ 2,20 cm, diametru X 40 cm, lungime).
-
Se unesc cele trei spirale la un capat si se impletesc introducand printre ele un ou inrosit.
-
Se lipeste si celalalt capat al impletiturii de aluat.
-
Se tapeteaza o tava de copt cozonaci, adanca si rotunda, cu hartia de copt unsa cu unt, folosita anterior. Peste ea se asaza aluatul impletit (in forma de colac) si se acopera din nou, cu folia de plastic unsa cu unt.
-
Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul aprox 1 ora.
-
Intre timp, se preincalzeste cuptorul la 176 grade Celsius.
-
Intr-un vas, se bate galbenusul de ou cu o lingura de lapte.
-
Dupa ce a crescut, aluatul se unge cu acest amestec, folosinf o pensula de bucatarie.
-
Se presara deasupra migdalele apasand cu delicatete, ca sa se fixeze in aluat.
-
Se lasa sa se coaca cozonacul pana are o culoare maro aurie (30 min).
-
Se lasa sa se raceasca inainte de a servi.