Osso Buco

Ingrediente Osso Buco

Compozitie
  • 2 rasoale de vitel, taiate in bucati de 3-5 cm grosime
  • 4 linguri faina
  • 6 linguri ulei de masline
  • 50 gr unt
  • 100 gr bacon, kaizer sau costita slaba taiata cubulete
  • 1 ceapa rosie taiata cubulete
  • 1 telina mica taiata cubulete
  • 1 capatana de usturoi
  • 250 ml vin alb
  • 250 ml coniac
  • 1 lingura otet balsamic
  • 1 l supa de vitel sau de pui strecurata
  • 2 frunze dafin
  • 1 fir cimbru verde ( sau o lingurita cimbru uscat )
  • 1 crenguta rozmarin verde ( sau 1 lingurita rozmarin uscat )
  • 4 rosii decojite si taiate cubulete
  • dupa gust sare si piper negru proaspat macinat
Gremolata
  • 1 portocala (doar coaja rasa)
  • 1 lamaie (doar coaja rasa)
  • 2 catei de usturoi pisati bine
  • 1 lingura patrunjel verde tocat marunt

Mod de preparare Osso Buco

  1. Se asezoneaza bucatile de carne cu sare si piper, pe ambele parti. Se dau apoi prin faina, avand grija ca faina sa nu fie in exces, dupa care se asaza pe o farfurie.

  2. Se pun intr-o oala la foc mediu, uleiul si untul. Cand untul s-a topit, se adauga bucatile de carne si se rumenesc 2 -3 minute pe fiecare parte, pana capata o culoare galben-bruna.
    Se scot bucatile de carne din oala si se lasa deoparte, pe un platou. Se arunca uleiul in care s-au prajit bucatile de carne si se pune din nou, putin ulei si unt, in oala. Se rumeneste si bacon-ul  cateva minute, pana devine  maroniu.

  3. Se adauga ceapa, telina, morcovii, si se lasa aproximativ 10 minute pentru ca aromele sa se combine. Se adauga si usturoiul, se mai lasa totul la rumenit 2-3 minute, amestecand tot timpul.

  4. Se adauga vinul alb, coniacul, otetul balsamic si se lasa sa fiarba 1-2 minute. Se adauga apoi si carnea in oala, se toarna supa, se adauga rosiile, frunzele de dafin, cimbrul si rozmarinul, aducand compozitia la fierbere.

  5. Se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba, la foc mic, timp de aproximativ 3 ore.

  6. Spre sfarsitul timpului de fierbere se verifica daca este bine fiarta carnea.

Gremolata

  1. Se pune coaja rasa de portocale si de lamaie intr-un castron, impreuna cu usturoiul pisat si patrunjelul tocat. Se amesteca bine, pentru a se omogeniza toate ingredientele.

Servirea

  1. Se pune o bucata de carne pe un platou, impreuna cu o lingura de legume si o parte din sosul de carne.
    Peste carne se presara o lingurita de Gremolata. Traditional se serveste cu rissoto alla milanese