Musaca cu vinete, cartofi si carne tocata

Ingrediente Musaca cu vinete, cartofi si carne tocata

Compozitie
  • 3 vinete mari
  • 1/2 cana sare
  • 8 cani apa
  • 2 – 3 cartofi albi
  • 1 cana branza mizithra, pecorino sau Parmezan
  • pentru gatit ulei de masline
Pentru prepararea carnii
  • 900 gr carne tocata de vita sau de miel (poate fi folosit orice tip de carne)
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa taiata marunt
  • 4 catei de usturoi taiati marunt
  • 1 lingurita ienibahar macinat
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1 lingurita piper negru macinat
  • 1 lingura oregano uscat
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 1/2 cana vin rosu
  • 1 lamaie (doar coaja)
  • 2 -3 linguri suc de lamaie
  • dupa gust sare
Sos Bechamel
  • 113 gr unt
  • 1/2 cana faina
  • 1 lingurita sare
  • 4 cani lapte integral
  • 4 galbenusuri de ou
  • 1/2 lingurita nucsoara macinata

Mod de preparare Musaca cu vinete, cartofi si carne tocata

Musacaua este pentru bucataria din estul Mediteranei, ceea ce este lasagna pentru italieni. O mancare speciala, de duminica sau pentru o masa intre prieteni. Reteta dureaza mai mult timp dar, ca si o lasagna buna, merita.

Aceasta versiune este o varianta greceasca, care se prepara pe scara larga si in Romania, dar exista un numar impresionant de retete, variante si variatiuni. De la timpul de carne folosit si modul in care este preparata, la modul in care sunt folosite vinetele, cum sunt preparati si taiati cartofii, etc.

Prepararea carnii

  1. Intr-o tigaie mare sau intr-o cratita cu peretii grosi, se soteaza carnea in ulei de masline incins, la foc mediu, pana isi schimba culoarea. Se adauga ceapa, se presara cu sare si se calesc pana cand ceapa se inmoaie.

  2. Se adauga usturoiul, ienibaharul, scortisoara, piperul, oregano si pasta de tomate. Se amesteca si se lasa 2-3 minute.

  3. Se adauga vinul rosu. Se aduce la fierbere, se reduce focul la minim si se lasa sa clocoteasca incet, fara capac, inca 20 min.

  4. Tigaia se ia de pe foc si se drege gustul cu sare si piper. Se adauga coaja rasa si sucul de lamaie, se gusta din nou, si, daca este cazul, se mai adauga sare si piper.

  5. Se pune deoparte.

Prepararea legumelor

  1. Se face o saramura din ½ cana sare si 8 cani de apa.

  2. Se taie capetele vinetelor. Optional, se curata fasii alternative (zebra) din coaja lor sau pot fi lasate asa.

  3. Se taie in felii rotunde, de 2 cm grosime si se introduc in saramura.

  4. Dupa 15-20 minute, se scot intre prosoape de hartie si se usuca.

  5. Cat timp stau vinetele in saramaura, se curata cartofii si se taie felii rotunde, de 2 cm.

  6. Se fierb in apa cu sare, 5-8 minute, cat sa se inmoaie putin. Se scurg si se pun deoparte.

  7. Se incinge o tigaie nonaderenta, fara ulei. Se ung feliile de vanata cu ulei de masline si se prajesc 4-5 minute, pe fiecare parte, sau pana devin usor maronii. Se dau deoparte.

Sosul Bechamel

  1. Se incalzeste laptele pana aproape de punctul de fierbere, fara a-l lasa sa dea in clocot.

  2. Intr-o craticioara, la foc mediu, se topeste untul. Dupa ce s-a topit, se incorporeaza faina, amestecand usor. Se lasa pe foc 2-3 minute.

  3. Putin cate putin, se adauga laptele, amestecand constant. La inceput, se va ingrosa dar, pe masura ce se adauga laptele, se va subtia.

  4. Se preincalzeste cuptorul, la 190 grade Celsius. Intr-o tava adanca, se asaza toata cantitatea de cartofi, intr-un strat omogen, chiar daca se incaleca putin. Urmeaza un strat din jumatate din cantitatea de vinete.

  5. Se pune carnea, se niveleaza si se adauga restul de felii de vinete. Se presara jumatate din cantitatea de branza, se toarna sosul bechamel si se presara si restul de branza ramasa.

  6. Se coace 30-45 minute. Cand e gata, branza va fi frumos rumenita.

  7. Se lasa musacaua, cel putin 15 minute, inainte de a fi servita.