Scoicile in cochilie trebuie sa fie foarte proaspete. Cum se verifica acest lucru ?
Cochilia (valvele) trebuie sa fie inchisa bine. Dupa ce stau o vreme pe uscat, au tendinta sa se deschida usor si chiar sa scoata piciorul. La o atingere usoara se inchid imediat.
Trebuie tinute in apa minim 2 zile (pt scoicile din rauri) sau 5 zile (cele din balta) si 1 zi (cele de mare) in apa curata, intr-un lighean foarte mare, ferite de orice sursa de caldura. Apa se schimba macar o data pe zi, daca nu de doua ori. Cel mai bine este sa fie tinute in apa, in frigider.
Pastrarea in apa se face in scopul curatarii tractului digestiv de materia care ar altera gustul produsului finit.
Mare atentie insa, scoicile din apele noastre sunt adaptate la traiul in ape reci.
Daca apa din vasul de pastrare devine calda, atunci concentratia oxigenului din apa scade atat de mult incat scoicile sanatoase mor chiar daca se asigura o cantitate mare de apa pentru fiecare exemplar.
Asadar pastrand apa cat mai rece, mortalitatea devine foarte scazuta la carantinare.
Acum ca s-au obtinut doar exemplarele sanatoase.
-
Una cate una se arunca sub jet de apa rece. Se freaca cochilia bine cu buretele de sarma, cu un cutitas mic si ascutit se taie/smulge “barba” daca o au si se clatesc bine. Toate scoicile care nu sunt complet inchise se arunca imediat. Se poate ca si dupa ce sunt preparate sa mai ramana cateva inchise. Acestea se arunca de asemenea. Daca nu s-au deschis inseamna ca scoica era moarta de ceva vreme si nu este indicat sa fie mancata.
-
Cu 30 de minute inainte de preparare se pun scoicile intr-un castron cu apa rece si un praf de faina. Scoicile vor respira si vor elimina si ultimul firicel de nisip care se va combina cu faina si astfel va fi pastrat la fundul vasului. Se clatesc si se pun intr-o sita sa se scurga bine.
-
Se incinge uleiul intr-o tigaie la foc mic. Se adauga usturoiul si se caleste cateva minute pana incepe sa-si schimbe culoarea. Se adauga scoicile, vinul si oregano si se mareste focul (foc iute). Se acopera cu un capac. Lasati scoicile pe foc 3-5 minute sau pana cand se desfac. Asa cum am precizat mai sus: se arunca toate scoicile care nu s-au deschis in timpul prepararii.
-
Se da deoparte de pe foc, se adauga smantana si miscati cratita pentru a o distribui in mod egal. Se drege de sare si piper, se presara cu patrunjel proaspat si se serveste cu paine taraneasca alaturi de un vin sec grecesc sau Ouzo.