-
Se taie varza in jumatate apoi, in fiecare cotor, se practica o taietura adanca pana la frunze.
-
Se inmoaie fiecare bucata de varza in apa rece si se presara cu sare fiecare frunza.Se lasa deoparte 2 ore.
-
Se curata cele doua ridichi albe si se taie cubulete. Se pun intr-un bol mare si se sareaza cu ¼ cana de sare. Se lasa deoparte 2 ore.
-
Dupa 2 ore se intorc bucatile de varza si ridichile ca sa se sareze pe ambele parti in mod egal.
-
Dupa alte doua ore varza isi va schimba aspectul (va arata usor ofilita) si textura (frunzele se vor inmuia)
-
Dupa cele 4 ore, se spala in 3 ape reci atat varza cat si ridichile.
Pasta Kimchi
-
Se omogenizeaza ½ cana de faina de orez cu 3 cani de apa intr-o tigaie. Apoi, tigaia se pune la foc mediu-iute, amestecand constant. Cand incepe sa clocoteasca se toarna ¼ cana de zahar si se mai amesteca inca un minut. Se lasa sa se raceasca.
-
Se pune amestecul de faina cu zahar (racit) intr-un castron mare. Acum se vor adauga toate ingredientele unul cate unul
-
Se adauga sosul de peste, fulgii de ardei iute, usturoiul, ghimbirul si ceapa.
-
Se adauga ceapa verde, usturoiul verde si ridichile taiate cubulete.
-
Se amesteca foarte bine toate ingredientele. Poate fi folosit un blender.
Atentie ! Pentru pasul urmator folositi manusi menajere. Pasta Kimchi poate fi foarte iritanta pentru maini.
-
Se unge fiecare frunza de varza cu pasta kimchi. Se framanta usor in mana apoi se preseaza usor .
-
Se pune varza intr-o punga care se sigileaza sau intr-un borcan care se inchide ermetic.
-
Se tine preparatul 1-2 zile la temperatura camerei apoi se pastreaza in frigider.
Cum se observa daca Kimchi a fermentat?
Dupa 1 -2 zile se deschide borcanul in care se afla preparatul. Daca apar niste bule pline de lichid si/sau un miros de acru atunci inseamna ca a fermentat si poate fi bagat la frigider.
Acest fel de mancare poate fi consumat proaspat, imediat dupa preparare dar este mult mai sanatos fermentat deoarece este o buna sursa de probiotice.