Kimchi – Varza fermentata coreana

Ingrediente Kimchi – Varza fermentata coreana

Compozitie
  • 2 verze chinezsti ( Napa) mari (3,6 kg)
  • 2 ridichi albe (Daikon) mari (2 kg)
  • 1 1/2 cana sare de mare neiodata (sare Kosher)
  • 1/2 cana zahar
  • cat este nevoie apa
Pasta Kimchi
  • 4 cani fulgi de ardei iute
  • 1 cana sos de peste sau sos de soia dark (pentru un fel de mancare de post)
  • 1 cana ceapa taiata marunt
  • 1 cana usturoi taiat marunt
  • 1 lingura radacina de ghimbir taiata marunt
  • 7 fire ceapa verde taiata mai mare, in diagonala
  • 2 cani usturoi verde sau arpagic taiat marunt
  • 2 cani ridiche taiata betisoare

Mod de preparare Kimchi – Varza fermentata coreana

  1. Se taie varza in jumatate apoi, in fiecare cotor, se practica o taietura adanca pana la frunze.

  2. Se inmoaie fiecare bucata de varza in apa rece si se presara cu sare fiecare frunza.Se lasa deoparte 2 ore.

  3. Se curata cele doua ridichi albe si se taie cubulete. Se pun intr-un bol mare si se sareaza cu ¼ cana de sare. Se lasa deoparte 2 ore.

  4. Dupa 2 ore se intorc bucatile de varza si ridichile ca sa se sareze pe ambele parti in mod egal.

  5. Dupa alte doua ore varza isi va schimba aspectul (va arata usor ofilita) si textura (frunzele se vor inmuia)

  6. Dupa cele 4 ore, se spala in 3 ape reci atat varza cat si ridichile.

Pasta Kimchi

  1. Se omogenizeaza ½ cana de faina de orez cu 3 cani de apa intr-o tigaie. Apoi, tigaia se pune la foc mediu-iute, amestecand constant. Cand incepe sa clocoteasca se toarna ¼ cana de zahar si se mai amesteca inca un minut. Se lasa sa se raceasca.

  2. Se pune amestecul de faina cu zahar (racit) intr-un castron mare. Acum se vor adauga toate ingredientele unul cate unul

  3. Se adauga sosul de peste, fulgii de ardei iute, usturoiul, ghimbirul si ceapa.

  4. Se adauga ceapa verde, usturoiul verde si ridichile taiate cubulete.

  5. Se amesteca foarte bine toate ingredientele. Poate fi folosit un blender.

Atentie ! Pentru pasul urmator folositi manusi menajere. Pasta Kimchi poate fi foarte iritanta pentru maini.

  1. Se unge fiecare frunza de varza cu pasta kimchi. Se framanta usor in mana apoi se preseaza usor .

  2. Se pune varza intr-o punga care se sigileaza sau intr-un borcan care se inchide ermetic.

  3. Se tine preparatul 1-2 zile la temperatura camerei apoi se pastreaza in frigider.

Cum se observa daca Kimchi a fermentat?

Dupa 1 -2 zile se deschide borcanul in care se afla preparatul. Daca apar niste bule pline de lichid si/sau un miros de acru atunci inseamna ca a fermentat si poate fi bagat la frigider.

Acest fel de mancare poate fi consumat proaspat, imediat dupa preparare dar este mult mai sanatos fermentat deoarece este o buna sursa de probiotice.