-
Se alege fasolea bob cu bob, se spala in 2-3 ape si se lasa la inmuiat 6-8 ore (peste noapte). Se arunca apa in care a stat, se acopera cu apa fierbinte, se da in clocot. Se arunca si apa aceasta.Exista si varianta sa se adauge in prima apa bicarbonat de sodiu sau zahar. Procedati cum doriti. Din proprie experienta, pot sa afirm cu toata siguranta ca, daca fasolea este buna, nu are nevoie de nimic si fierbe in 1,30 – 2 h maxim.
Se inlocuieste prima apa cu o noua portie de apa fierbinte (pregatiti o oala cu apa in prealabil).
Pentru a reduce si mai mult procesul de fierbere folositi o oala sub presiune. -
Se umple vasul cu 3 masuri de apa calda si se fierbe fasolea 2-3 ore la foc potrivit. In apa finala se adauga pastarnacul curatat, spalat si taiat in doua.
-
Cand fasolea a fiert si bobul se desface la atingere, se adauga peste ea ceapa calita si ardeiul capia taiat subtire si rumenit in putin ulei. Adaugam bulionul (sau rosia tocata marunt) si condimentam cu: sare, piper, cimbru, foi de dafin si usturoiul tocat fin.
-
Se lasa vasul pe foc mic pana cand fasolea scade. Se presara marar si patrunjel tocat. Se serveste fierbinte, cu paine neagra sau mamaliguta rece si castraveti murati.