Falafel cu rosii si castraveti in lipie

Ingrediente Falafel cu rosii si castraveti in lipie

Compozitie
  • 1 cana naut uscat sau din conserva
  • 1/2 ceapa mare, taiata nu prea fin
  • 2 linguri patrunjel, tocat fin
  • 2 linguri coriandru, tocat fin
  • 1 lingurita sare
  • 1/2-1 lingurita boia de ardei iute
  • 4 catei de usturoi
  • 1 lingurita chimion
  • 1 lingurita praf de copt
  • 4-6 linguri faina sau bulgur
  • pentru garnitura salata verde, rosii, castraveti de gradina, tahini
  • 5 lipii

Mod de preparare Falafel cu rosii si castraveti in lipie

  1. Daca folositi naut uscat, puneti-l la inmuiat peste noapte, in apa rece. A doua zi, se scurge si putem incepe pregatirea preparatului. Daca folositi naut la conserva, scurgeti-l de lichid si spalati-l sub jet de apa rece.
  2. In robotul de bucatarie, se pune nautul impreuna cu ceapa, patrunjelul, coriandrul, sarea, praful de ardei iute, usturoiul si chimionul. Se mixeaza pana la omogenizare, dar nu transformati compozitia in piure.
  3. Peste compozitie, se toarna praful de copt si 4 linguri de faina sau de bulgur si mixati folosind functia “pulse”. Puneti atata faina sau bulgur cat este necesar pentru a obtine un aluat nu foarte omogen dar nelipicios. Aluatul se asaza intr-un bol si se introduce la frigider pentru 2 ore.
  4. Dupa 2 ore, se scoate aluatul din frigider si se formeaza mici sfere de dimensiunea unei nuci.
  5. Intr-o tigaie nonaderenta, se toarna aproximativ 8 cm de ulei, se incinge si se prajesc chiftelele de naut. Incercati intai cu 1 chiftea. Daca se sfarama, mai adaugati faina sau bulgur, in compozitie. Dupa ce s-a obtinut consistenta dorita, puteti praji toate chiftelele, cateva minute pe fiecare parte, pana devin brun-aurii. Se scot din tigaie pe prosoape de hartie.
  6. Se incalzeste putin o lipie, se desface si se umple cu salata verde, cateva chiftelute, rosii si castravete. Se poate asezona cu tahini subtiat cu apa.

Nota:  Egiptenii nu pun coriandru si in loc de naut folosesc bob.
          Din cantitatile mentionate rezulta 20 de chiftelute.