- Daca folositi naut uscat, puneti-l la inmuiat peste noapte, in apa rece. A doua zi, se scurge si putem incepe pregatirea preparatului. Daca folositi naut la conserva, scurgeti-l de lichid si spalati-l sub jet de apa rece.
- In robotul de bucatarie, se pune nautul impreuna cu ceapa, patrunjelul, coriandrul, sarea, praful de ardei iute, usturoiul si chimionul. Se mixeaza pana la omogenizare, dar nu transformati compozitia in piure.
- Peste compozitie, se toarna praful de copt si 4 linguri de faina sau de bulgur si mixati folosind functia “pulse”. Puneti atata faina sau bulgur cat este necesar pentru a obtine un aluat nu foarte omogen dar nelipicios. Aluatul se asaza intr-un bol si se introduce la frigider pentru 2 ore.
- Dupa 2 ore, se scoate aluatul din frigider si se formeaza mici sfere de dimensiunea unei nuci.
- Intr-o tigaie nonaderenta, se toarna aproximativ 8 cm de ulei, se incinge si se prajesc chiftelele de naut. Incercati intai cu 1 chiftea. Daca se sfarama, mai adaugati faina sau bulgur, in compozitie. Dupa ce s-a obtinut consistenta dorita, puteti praji toate chiftelele, cateva minute pe fiecare parte, pana devin brun-aurii. Se scot din tigaie pe prosoape de hartie.
- Se incalzeste putin o lipie, se desface si se umple cu salata verde, cateva chiftelute, rosii si castravete. Se poate asezona cu tahini subtiat cu apa.
Nota: Egiptenii nu pun coriandru si in loc de naut folosesc bob.
Din cantitatile mentionate rezulta 20 de chiftelute.