Cassata

Ingrediente Cassata

Pandispan
  • 6 oua la temperatura camerei
  • 2/3 cana zahar
  • 1 lingurita coaja de portocala sau de lamaie rasa
  • 1 cana faina cernuta
Siropul de zahar
  • 3/4 cana apa calda
  • 5 linguri de zahar
  • 2 linguri lichior cu aroma de portocale (Grand Marnier este de preferat )
  • 3 cani crema ricotta sau urda
Crema de riccota (sau urda)
  • 500 gr branza ricotta sau urda
  • 700 gr zahar
  • 1 pachetel zahar vanilat
  • 1 praf sare
Glazura
  • 1 1/2 cani zahar pudra
  • 1 lamaie
  • 1/2 lingurita esenta de lamaie
  • pentru decor fructe confiate

Mod de preparare Cassata

Pandispanul

Se incalzeste bine cuptorul si se unge cu unt, apoi se presara cu faina o forma rotunda in care se va coace aluatul

  1. Se bat ouale intregi (preferabil cu mixerul, 5 minute). Se adauga zaharul si coaja rasa de citrice. Amestecul se mai bate inca 15 minute.

  2. Se incorporeaza faina cu ouale framantand aluatul cu mana

  3. Se pune aluatul in forma, se baga la cuptor si se coace 25-30 min. Se verifica daca pandispanul este gata, introducad o scobitoare in mijlocul pandispanului. Daca scobitoarea iese curata, inseamna ca aluatul s-a copt.

  4. Se lasa pandispanul sa se raceasca 10 minute, apoi se scoate din forma si se lasa sa se raceasca de tot.

Siropul de zahar

  1. Se amesteca intr-un castronel cana de apa calda, cu zaharul si lichiorul, pana cand zaharul se dizolva

Crema de ricotta sau crema de urda

  1. Se amesteca toate ingredientele pana devin o pasta moale si fina.

Cum se formeaza cassata

  1. Se taie pandispanul in doua.
  2. Se Inlatura crusta, se insiropeaza apoi se adauga un strat de crema de ricotta sau crema de urda.
  3. Se repeta operatiunea si cu cea de-a doua jumatate de pandispan.
  4. Se infasoara  pandispanul in folie de plastic si se lasa in frigider 1 h.

Glazura

  1. Se pune 1/2 din zaharul pudra intr-un castron si se mixeaza cu sucul de la 1/2  lamaie si cu esenta de lamaie.

  2. Se omogenizeaza, avand grija sa nu se formeze cocoloase.

  3. Se adauga restul de zahar pudra si sucul celeilalte jumatati de lamaie.

  4. Se adauga apa, pana cand glazura devine moale si usor de intins.

  5. Se scoate cassata din frigider, se rasuceste invers pe platoul de servire, se unge cu glazura si se decoreaza cu fructe glasate.

  6. Se introduce la frigider pentru inca cel putin trei ore, apoi se feliaza si se serveste.