Calamarii de dimensiuni mari nu sunt potriviti pentru gratar. Se vor alege exemplare de dimensiuni mici sau medii.
-
Se face o marinada din coaja unei lamai, sucul unei jumatati de lamaie, chimion, usturoi, boia, ulei, sare si piper. Se introduc calamarii, in aceasta marinada si se tin acoperiti, la frigider, 30 minute-1ora.
-
Cat timp stau calamarii in marinada, se prepara sparanghelul.
-
Se indeparteaza partea fibroasa a sparanghelului (sau, daca e deja taiat, se mai taie 1 cm din capat, pana se vede seva din tulpina). Se spala si se fierbe in apa cu sare, maxim 5 minute, la foc mare.
-
Apoi, se scurge si se spala cu apa foarte rece. Acest soc termic va ajuta la pastrarea culorii verzi.
-
Se face o vinegreta simpla, din lamaie si ulei de masline, asezonata cu sare si piper, dupa gust. Se stropesc tulpinile de sparanghel, cu aceasta vinegreta.
-
Se scurg calamarii si se asaza pe o tigaie tip grill, incinsa, fara grasime. Se frig cate 3 minute, pe ambele parti.
-
Se asaza pe platouri si se pot servi alaturi de sparanghel.