Zacusca de fasole boabe

Ingrediente Zacusca de fasole boabe

Compozitie
  • 1 kg fasole boabe
  • 1 litru ulei
  • 100 gr bulion (optional)
  • 1 kg ceapa
  • 1 kg rosii
  • 1 kg ardei capia
  • 1/2 kg morcovi
  • 5 – 6 foi dafin
  • dupa gust cimbru, boia de ardei, sare, piper

Mod de preparare Zacusca de fasole boabe

Din cantitatile indicate rezulta 5 borcane de 800 gr.
Timpul indicat a fost calculat cu un timp mediu de fierbere a fasolei de 1,5 ore. Folosind o oala sub presiune se reduce considerabil timpul total alocat.

  1. Se spala si se lasa fasolea la inmuiat cu o seara inainte. A doua zi se pune la fiert.

  2. Cand fasolea este bine fiarta se scurge si se da prin robot sau prin masina de tocat.

  3. Se toaca marunt ceapa iar morcovul se da pe razatoarea mica. Se calesc in ulei pana se inmoaie. Folosind un robot de bucatarie timpul acestor operatiuni se reduce considerabil.

  4. Se adauga fasolea si se omogenizeaza.

  5. Se coc ardeii, se curata de pielita si se indeparteaza cotorul si semintele. Se toaca marunt si se adauga peste fasole.

  6. Se adauga rosiile tocate cubulete mici sau date pe razatoare, foile de dafin si se asezoneaza dupa gust cu sare, piper, cimbru si boia.

  7. Acum se poate adauga si bulionul. Daca rosiile dau o culoare satisfacatoare bulionul nu se mai adauga.

  8. Se fierb la foc mic, amestecand mereu ca sa nu se lipeasca.

  9. Se toarna zacusca fierbinte in borcanele bine sterilizate in prealabil.

  10. Se capseaza borcanele  si se pun intr-un vas pe fundul caruia s-a asezat un prosop de bucatarie.

  11. Se completeaza cu apa pana la jumatatea borcanelor  si se dau in doua-trei clocote.

  12. Se lasa sa se raceasca apoi, borcanele se depoziteaza in camara, la loc racoros.