Din cantitatile indicate rezulta 5 borcane de 800 gr.
Timpul indicat a fost calculat cu un timp mediu de fierbere a fasolei de 1,5 ore. Folosind o oala sub presiune se reduce considerabil timpul total alocat.
-
Se spala si se lasa fasolea la inmuiat cu o seara inainte. A doua zi se pune la fiert.
-
Cand fasolea este bine fiarta se scurge si se da prin robot sau prin masina de tocat.
-
Se toaca marunt ceapa iar morcovul se da pe razatoarea mica. Se calesc in ulei pana se inmoaie. Folosind un robot de bucatarie timpul acestor operatiuni se reduce considerabil.
-
Se adauga fasolea si se omogenizeaza.
-
Se coc ardeii, se curata de pielita si se indeparteaza cotorul si semintele. Se toaca marunt si se adauga peste fasole.
-
Se adauga rosiile tocate cubulete mici sau date pe razatoare, foile de dafin si se asezoneaza dupa gust cu sare, piper, cimbru si boia.
-
Acum se poate adauga si bulionul. Daca rosiile dau o culoare satisfacatoare bulionul nu se mai adauga.
-
Se fierb la foc mic, amestecand mereu ca sa nu se lipeasca.
-
Se toarna zacusca fierbinte in borcanele bine sterilizate in prealabil.
-
Se capseaza borcanele si se pun intr-un vas pe fundul caruia s-a asezat un prosop de bucatarie.
-
Se completeaza cu apa pana la jumatatea borcanelor si se dau in doua-trei clocote.
-
Se lasa sa se raceasca apoi, borcanele se depoziteaza in camara, la loc racoros.