Tort de frisca si ciocolata

Ingrediente Tort de frisca si ciocolata

Blatul
  • 6 oua (albusurile separate de galbenusuri)
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1 praf sare
  • cateva picaturi esenta de vanilie
Crema
  • 400 ml frisca lichida
  • 4 linguri miere
  • 4 linguri lapte
  • 8 gr gelatina
  • optional bucatele de ciocolata
Siropul pentru blat
  • 300 ml apa
  • 5 linguri zahar (puteti sa il faceti oricat de dulce doriti, ajustati cantitatea de zahar in functie de gust)
  • cateva picaturi esenta vanilie sau rom
Glazura si Decor
  • 210 gr ciocolata amaruie
  • 165 ml frisca
  • 25 gr miere
  • 42 gr unt moale
  • pentru decor 250 ml frisca batuta
  • pentru decor capsuni

Mod de preparare Tort de frisca si ciocolata

Blatul

  1. Se incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius si se unge o forma rotunda cu ulei, apoi se tapeteaza cu hartie de copt.

  2. Albusurile se bat spuma impreuna cu un praf de sare. Apoi se adauga 3 linguri de zahar si se bat impreuna cu albusurile pana se incorporeaza.

  3. Tot cu mixerul se bat spuma si galbenusurile cu restul de zahar.

  4. Cele doua mixturi se amesteca delicat, o lingura, de sus in jos, pana se omogenizeaza, apoi se adauga treptat, faina, uleiul si esenta de vanilie. Se omogenizeaza toata compozitia. 

  5. Se toarna in forma pregatita anterior, se introduce in cuptor, si se lasa 25 minute. Se scoate din cuptor, se lasa 10 minute in forma, apoi se rastoarna pe un gratar si se lasa sa se raceasca bine, cat este necesar.

Crema

  1. Se pune gelatina la inmuiat, intr-un ibric, in 100 ml apa rece, apoi se asaza in bain-marie, pana se dizolva complet. Dupa ce s-a dizolvat gelatina, se ia de pe foc si se pastreaza in bain marie, pana la intrebuintare.

  2. Se toarna frisca intr-un castron mare si se bate cu mixerul de mana.

  3. Se adauga restul ingredientelor (mierea si laptele) si se incopropreaza.

  4. Urmeaza gelatina, care si aceasta se incorporeaza. Daca folositi, adaugati acum si bucatelele de ciocolata si amestecati.

Siropul

  1. Se pune apa cu zaharul la fiert, pana cand acesta din urma se dizolva bine, apoi se inchide focul si se adauga esenta dorita.

Montarea tortului

  1. Se taie blatul in trei parti si se insiropeaza bine.

  2. Se asaza prima parte de blat intr-un castron adanc sau chiar in forma in care s-a copt blatul, care se tapeteaza cu folie alimentara.

  3. Se asterne un strat de crema si se continua pana la terminarea ingredientelor. Ultimul strat trebuie sa fie blat.

  4. Se introduce forma in frigider, pana se intareste crema, 5-12 ore.

Glazura si Decorarea

  1. Inainte de a scoate tortul din frigider se pregateste glazura. Ciocolata se topeste in bain-marie, apoi se amesteca impreuna cu frisca lichida, untul si mierea.

  2. Se scoate tortul si se orneaza cu frisca si glazura de ciocolata, apoi se decoreaza cu capsuni.