Tarta cu smochine si branza mucegaita

Ingrediente Tarta cu smochine si branza mucegaita

Compozitie
  • 200 gr faina alba de grau
  • 100 gr faina integrala de grau
  • 175 gr unt foarte rece din care 150 gr taiat cuburi
  • 100 gr nuci taiate sau macinate mare
  • 5 oua (3 intregi + 2 galbenusuri)
  • 400 gr ceapa verde sau ceapa de apa taiata marunt
  • 1 lingurita cimbru proaspat taiat marunt + cateva fire pentru decor
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • 200 ml smantana min 40% grasime
  • 140 gr branza mucegaita Danish Blue
  • 3-4 smochine taiate in jumatate si unse cu putin ulei pe partea taiata

Mod de preparare Tarta cu smochine si branza mucegaita

  1. Se face un aluat din faina, ½ lingurita de sare si untul taiat cubulete. Se framanta pana cand devine fin si fara cocoloase. Se amesteca galbenusurile de ou cu 3 linguri de apa foarte rece apoi se incorporeaza in aluat. Se pune aluatul pe suprafata de lucru si se transforma intr-o bila. Apoi se intinde cu sucitorul si se asaza intr-o tava rotunda de tarta, tapetata cu hartie de copt. Este posibil ca aluatul sa crape pe alocuri dar se peticeste fara probleme.

  2. Se acopera si se introduce in frigider pentru 1 ora.

  3. Pentru umplutura se topeste untul ramas si se caleste in el ceapa verde 10-15 minute pana se inmoaie. Se adauga cimbrul, se amesteca timp de 1 minut apoi se ia de pe foc.

  4. Se bat ouale cu smantana si se adauga branza cu mucegai faramitata, piper si putina sare.

  5. Se incinge bine cuptorul . Aluatul se da la cuptor 20 de minute fara a deschide usa acestuia. Dupa 20 de minute se scoate hartia de copt si introduce din nou la cuptor pentru inca 15-20 min pana devine auriu si nisipos.

  6. Se amesteca mixul de smantana si branza cu ceapa calita si racit si se toarna in forma de tarta. Se asaza smochinele deasupra cu suprafata taiata in sus se presara inca putin cimbru si se da la cuptor la foc mediu inca 1 ora pana cand aluatul devine auriu maroniu iar branza din centru se intareste.

  7. Se lasa sa se raceasca 15-20 min si apoi se serveste alaturi de salata verde.