Pentru a evita folosirea zaharului optati pentru mere foarte dulci (Golden sau Ionatane) sau ajustati gustul dulce cu putina miere, dupa ce sosul a ajuns la temperatura camerei.
Se poate renunta si la alcool, dar nu se mai obtine aceeasi savoare. In functie de ce veti folosi, gustul va fi foarte diferit. Folositi Amaretto pentru o usoara aroma de nuca sau coniac pentru un gust usor citric. Pentru un gust mai auster, mai aspru si usor vanilat, folositi Bourbon sau rom.
-
Intr-un castronas, se amesteca scortisoara, zaharul si sarea.
-
Se curata merele de coaja, se taie in sferturi, se curata de cotor si seminte. Se taie fiecare sfert de mar in 3 felii.
-
Intr-o tigaie neaderenta se topeste untul, la foc mediu. Se adauga feliile de mar si se amesteca bine pentru a le imbraca intr-un strat omogen de unt.
-
Se mareste flacara si se lasa fara a le mai amesteca cateva minute, pana cand incep sa-si schimbe culoarea pe o parte. Se presara amestecul de scortisoara peste mere si se amesteca constant. Scopul este ca feliile de mere sa se prajeasca putin pe ambele parti fara a se arde. Nu este nicio problema daca nu s-au prajit simetric pe ambele parti.
-
Cand incepe sa se prajeasca si a doua parte, se adauga alcoolul si se amesteca. Se lasa sa se coaca 3 minute pana cand se evapora lichidul. Se scot merele din tigaie, se paseaza cu o furculita, se ajusteaza de sare si de zahar.
(Se pot servi si ca garnitura, nepasate.) -
Se serveste cald.
Acest sos insoteste, de regula, fripturile. Este garnitura ideala pentru Rulada Wellington.